sta je cloud hosting

Šta je Cloud hosting, i kako funkcioniše?

14 августа, 2014
Ivan Minić

Cloud predstavlja koncept gde su zajednički resursi, software i informacije uvek dostupni na zahtev koristeći mrežnu infrastrukturu. Cloud hosting je tehnologija hostovanja Internet prezentacija/aplikacija na virtuelnim serverima koji svoje resurse povlače iz mreža velikog broja hardverskih servera. Uprošćeno, cloud hosting vam omogućava da iz ukupne količine resursa koja postoji kroz virtuelizaciju iskoristite tačno onoliko koliko želite.

Cloud hosting je nastao kao alternativa hostovanju sajtova na jednom fizičkom serveru – bilo samostalno ili deljeno sa drugim sajtovima. On predstavlja naredni evolutivni korak i zaokruženo tehnološko rešenje za hostovanje jednog (ili više sajtova) na više hardverskih servera kroz virtuelizaciju resursa. Kod cloud hostinga, zahvaljujući činjenici da se svemu pristupa kroz mrežu, serveri koji su povezani u jedan cloud, mogu biti fizički na potpuno različitim lokacijama. Tehnologija je u prethodnim godinama napredovala pa tako danas imamo razna softverska i hardverska rešenja koja upravo služe da bi omogućila maksimalne performanse i pouzdanost.

Najveća prednost cloud tehnologije, pa tako i na polju hostinga, je njena fleksibilnost i mogućnost da koristite resurse koji su vam potrebni i skalirate u oba smera u odnosu na rast, a sve to bez nekog značajnijeg inicijalnog ulaganja. Plaća se na osnovu utroška tj. na osnovu rezervisanja resursa, a prilagodljivost sistema je gotovo trenutna. Cloud je u potpunosti automatizovan a podaci su bezbedni. Upravljanje sistemom je integralni deo samog rešenja. Osim toga, cloud tehnologija u svojoj osnovi nudi optimalnu i ravnomernu uposlenost resursa, što garantuje stabilnost, ekonomičnost i efikasnost.

Konkretno – zakupljujete resurse, koje možete promeniti kada god želite, a ono što zahtevate od resursa vam je zagarantovano. Ne delite to ni sa kim, i ne zavisite od potrošnje drugih. U periodima kada je potrošnja resursa manja, možete smanjiti resurse u nekoliko klikova, i time smanjiti sebi cenu. Takođe, automatski ili ručno možete povećati resurse mnogostruko u slučaju da očekujete iznenadni porast potrebe za njima – recimo veliki rast posete u periodu od nekolio sati i dana. Po završetku toga, možete vratiti resurse na staru meru i nastaviti da plaćate samo ono što ste zakupili.

cloudresursi

Osim resursa, možete birati operativni sistem (Linux ili Windows) i software (cPanel, WordPress, Magento, Joomla i sl) koji ćete imati preinstaliran.

mCloud predstavlja prvo i jedno potpuno zaokruženo i automatizovano cloud hosting rešenje na našem tržištu. Uz odlične stručnjake, mCloud je zasnovan na potpuno superiornom hardveru i softveru. Svi serveri su potpisani od strane kompanije Fujitsu, čuvanje podataka se vrši na NetApp storage jedinicama, a mrežno okruženje je bazirano na Cisco opremi. Softversko rešenje za Cloud čini renomirana i veoma napredna OnApp platforma.

Slični postovi:

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *