cloud hosting

Cloud hosting za moderno poslovanje

4 јуна, 2014
Vladimir Cerić

Kada vaša kompanija raste i razvija se, izgradnja prateće IT infrastrukture može biti jedan od značajnijih troškova. Ključna prednost koju donosi cloud computing je što neke od njenih elemenata možete da prenesete „u oblak“ i tako jednim potezom unapredite dostupnost i smanjite troškove.

Poslednja stvar o kojoj će pored svakodnevnih poslova razmišljati direktor malog ili srednjeg preduzeća je nabavka odgovarajućeg servera, mrežne infrastrukture i softvera koji će podržati poslovanje. Naravno, on uvek može taj posao da poveri eksternoj firmi, ali to samo povlači dodatne troškove. Ova prepreka se može prevazići upotrebom cloud hosting rešenja, koja rešavaju dva ključna pitanja: cenu i dostupnost.

Prelaskom sa izgradnje in-house infrastrukture na iznajmljivanje resursa na cloud platformi menja se struktura troškova u kompaniji. Praktično, sve se svodi na jednokratni trošak instalacije lokalne mrežne infrastrukture i mesečni trošak za solidnu Internet konekciju i iznajmljivanje potrebnih servisa, dok se o funkcionisanju tih servisa, serverima i njihovom održavanju brine neko drugi.

U početku, najveći broj firmi iznajmljuje e-mail servis, ali kako raste kompanija rastu i zahtevi, pa se tako u priču uvode i domenski kontroleri, alati za kolaboraciju, objedinjene komunikacije i mnoge druge stvari koje olakšavaju moderni biznis. S obzirom da osim pojedinačnih servisa možete da zakupljujete i cele servere, to može ali i ne mora predstavljati dodatni trošak. Dakle, ako poželite da na zakupljeni server instalirate i neku dodatnu aplikaciju (npr. CRM softver ili CMS platformu za Web sajt), ništa vas ne sprečava da to i uradite.

Ipak, treba imati na umu da to može doneti značajno povećanje opterećenja zakupljenih resursa, pa treba računati i sa dodatnim troškom za nove procesore, proširenje radne memorije ili smeštajnih kapaciteta za podatke. Bitna osobina cloud platforme je da se brzo i lako prilagođava izmenjenim zahtevima, uz adekvatan i postepen rast cene. Isto važi i u suprotnom smeru, pa ako imate zakupljene serverske resurse koji stoje neiskorišćeni, vrlo lako možete da ih „razdužite“ i umanjite mesečni trošak.

Cloud hosting servisi donose i potpuno novi nivo pouzdanosti u radu, jer automatski reaguju na hardverske kvarove na serverima i praktično ukidaju vreme tokom kojeg bi vaši servisi bili nedostupni. Ako su vam kritične poslovne aplikacije, kao što su e-mail ili CRM, na cloud platformi, jedino što može uzrokovati zastoj u radu je nedostatak Internet konekcije, što u vreme široko dostupnog mobilnog Interneta i ne predstavlja preveliku pretnju.

Iako živimo u doba brzog Interneta, ipak ne treba zanemariti geografsku lokaciju cloud servera koji iznajmljujete, jer će brži odziv bližeg servera omogućiti udobniji rad svim korisnicima. Lokalni cloud servis pruža i lokalnu tehničku podršku, na lokalnom jeziku, što je presudno ako nemate sopstveno IT odeljenje, a poslovanje ste oslonili na IT. Jer poenta korišćenja cloud hosting usluge je da se vaš posao pojednostavi, a ne dodatno zakomplikuje, a istovremeno troškovi smanje na minimum.

Slični postovi:

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.