Spremni za novi SysAdmin meetup?

13 фебруара, 2017
Jelena Mijanovic

Prvi SysAdmin meetup održan je 29.11.2016. u opuštenoj atmosferi Startit centra u Beogradu. Da je ovakav događaj bio potreban svedoči prepuna sala, ali i česti upiti okoline kada će sledeći. Evo, došlo je vreme da o tome razmišljamo. Dok osmišljavamo termin, teme i predavače, evo kratkog osvrta kako je bilo na prvom okupljanju, a pri dnu stranice postoji i formular za prijavu – registrujte se ako želite da vas pozovemo na sledeći SysAdmin meetup.

 

Prvi predavač je bio Rastko Vasiljević, Linux System Administrator u kompaniji SuperAdmins  i Linux predavač u Admin Trenining Centru.  Prisutni su imali priliku da čuju prezentaciju o osnovama Docker-a. Rastko je podelio sa prisutnima svoje iskustvo i objasnio kako se prave Docker Images i na koji način se mogu umrežiti kontejneri. Pored teorijske priče, izneo je i niz primera u svom izlaganju, što je podstaklo prisutne da budu aktivni i postavljaju dodatna pitanja.

 

Drugo predavanje održao je GNU/Linux administrator Bojan Vitnik, koji radi u kompaniji Mainstream. Svoju priču posvetio je MemSQL-u kao alternativi MySQL-a. Tema se bavila prikazom osnovnih koncepata MemSQL-a, njegovim prednostima u odnosu na MySQL i pitanjima kompatibilnosti i skalabilnosti. Prisutni su na ovaj način bili u prilici da čuju na koji način je Bojan izlazio na kraj sa izazovima u radu.

 

Sledeće predavanje održao je Bojan Manojlović, Senior Sistem inženjer u kompaniji Mainstream. Bojan već dugi niz godina radi u IT sektoru i on je, zajedno sa Vladimirom, pričao o svojim iskustvima i o tome kako izgleda jedan radni dan sistem administratora. Takođe, osvrnuo se i na bogatu ponudu usluga koje pruža Mainstream, kompanija koja je specijalizovana za pružanje managed hosting usluga velikim i zahtevnim klijentima, te objasnio na koji način tehnički tim postiže da u potpunosti preuzme odgovornost za implementaciju i održavanje hostovane aplikacije ili web sajta. Naravno, pomenut je i mCloud, za manje zahtevne korisnike koji nemaju potrebe za managed hosting uslugama, a koji sa druge strane očekuju najviši kvalitet.

 

Vladimir Stefanović, sertifikovani Microsoft i CompTIA trener i redovni  predavač u Admin Training Centru, pridružio se ovoj interesantnoj prezentaciji i iz svog ugla predstavio izazove sa kojima se tokom dugogodišnjeg rada svakodnevno sreće kao sistem administrator. Priča o iskustvima je podstakla mnoge prisutne da se uključe i da ovo predavanje postane interaktivno, odlično za razmenu iskustava i ideja.

 

Posle bloka predavanja, događaj je zaokružilo druženje u neformalnoj atmosferi uz pivo i kiflice. Prijatna atmosfera je podstakla razmenu iskustava i neformalnu diskusiju sa predavačima o dodatnim pitanjima i sugestijama za naredni skup. Za one koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju, sjajna vest je da snimak sa događaja možete naći na Startit youtube kanalu, a fotografije možete videti na našoj Facebook stranici.

 

Dakle, ako želite da vas pozovemo na sledeći SysAdmin meetup i/ili imate ideju u pogledu tema, predavača, agende, kiflica, piva ili već nečeg, prijavite se i ostavite komentar:

Obavestićemo vas uskoro o svim detaljima 🙂

Tags:

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.