Kako postati System Engineer za samo par meseci

8 јула, 2016
Jelena Opačić

jasnaiirena2Iako je stopa nezaposlenosti u Srbiji izuzetno visoka, neka zanimanja su prilično deficitarna. U mnogim kompanijama određeni konkursi su praktično stalno otvoreni, jer je teško pronaći kadrove. Takav slučaj je i kod nas jer Sistem & Infrastructure Administratora na tržištu – nema!

Zbog toga smo pod svojim krovom (Mainstream i IT4biz) oformili Admin Trening Centar – dobro opremljenu računarsku laboratoriju u kojoj se održavaju stručni kursevi za IT eksperte, Linux, Windows i mrežne administratore. Ovaj centar polaznicima pruža mogućnost da steknu praktična znanja iz ovih oblasti u veoma kratkom roku i odmah pronađu posao. Naravno, ATC i nama omogućava da najbolje i perspektivne polaznike pravo iz klupe preselimo sprat više, za radni sto 🙂 Takav slučaj je bio i sa naše dve nove koleginice, Jasnom Vasilev koju smo zaposlili u Mainstreamu i Irenom Antonijević koja je nova koleginica u IT4bizu.

Pitali smo ih zašto su se opredelile za ATC kurseve?

Jasna: Moj prvi kurs u ATC-u je bio „Uvod u IT administraciju“, koji sam upisala u toku master studija na Fakultetu organizacionih nauka. U tom pogledu jesam imala predznanje, međutim smatrala sam da teoretsko znanje stečeno na fakultetu nije dovoljno za rad u ovoj oblasti, ali da uz dobru praksu paralelno može biti samo ugodna odskočna daska za IT karijeru. Eto, u mom slučaju se ispostavilo da su vrata ATC-a bila i ulazna za moju IT karijeru samo nekoliko meseci nakon završetka kursa.

Irena: Kada sam došla u ATC imala sam neku vrstu predznanja, jer sam samostalno dosta istraživala na internetu gde ima dosta uvodnih kurseva dostupnih svima, a koja se tiču programiranja, sistem administracije, generalno uvoda u Linux operativne sisteme.  Ja sam želela da bolje upoznam Linux operativne sisteme, u nadi da ću se baviti sistem administracijom, pa sam pretraživala putem interneta gde to mogu i da ostvarim. Nakon kratkog razmatranja i uz konsultaciju sa prijateljem, koji se inače bavi sistem administracijom, odlučila sam se za ATC jer mi je delovalo kao najbolje mesto, što se tako i ispostavilo 🙂  Pohađala sam Linux L2 kurs.

Kako je došlo do toga da počnete da radite kod nas?

irenaJasna: Posao u Mainstreamu je nekako došao spontano, potpuno neplanirano. Predavač kursa koji sam pohađala mi je javio da se otvorilo mesto na poziciji Linux sistem administratora nakon čega sam aplicirala na konkursu. Iako tada nisam aktivno tražila posao, nakon par intervjua sa ljudima iz Mainstreama sam shvatila da je to prilika koju ne smem da propustim. Kada kažem prilika, mislim na mogućnost da radim u firmi koja je najbolja u tome što radi i mogućnost da sarađujem sa administratorima koji imaju i preko 10 godina iskustva. I evo, već godinu dana radim u tehničkom timu čiji je zadatak održavanje serverske infrastrukture i pružanje naprednih web hosting usluga.

Irena: Nakon završetka kursa sam shvatila da bi mi praksa dobro došla, pa sam se obratila upravo ljudima iz ATC-a koji su me odmah uputili na IT4biz, i eto i mene 🙂 Trenutno se obučavam za posao junior sistem admina, u Linux okruženju.

A kako vam se dopada posao i kompanija u kojoj radite? 

jasnaJasna: Mainstream možda jeste mala kompanija u pogledu broja zaposlenih, ali to je ekipa koja zaista radi velike i neverovatne stvari. Takođe, Mainstream veliku pažnju poklanja praćenju razvoja savremenih tehnologija i hardverske infrastrukture kao i njihovoj primeni, pa se iz tih razloga može reći da je Mainstream, kao domaća privatna kompanija, u koraku sa najvećim svetskim hosting provajderima, a nalazi se i među pedeset najbrže rastućih tehnoloških kompanija u centralnoj Evropi prema Deloitte Technology Fast 50 2015 Central Europe listi. Uptime sajtova koje hostujemo i poverenje naših klijenata su najbolji pokazatelj kvaliteta usluga koje pružamo.

Drago mi je što sam deo mladog tima u kom su svi spremni da pomognu i podele svoje znanje i višegodišnje iskustvo. Mnogima je čudno kada čuju da sam jedina devojka u svom timu, ali meni nijednog trenutka to nije predstavljalo neki vid barijere. Generalno, drugačije je svakako u odnosu na žensko društvo, uvek je šala na prvom mestu. Evo, na primer, svaku grešku koju napravim kolege mi računaju duplo 🙂 To naravno nikad nisam shvatala lično već samo kao teži način da naučim da takvu istu više nikad ne ponovim. Volim takav smisao za humor i mislim da je prijatna i opuštena atmosfera za rad veoma bitna.

Irena: U potpunosti se slažem sa Jasnom, tako je i u IT4biz-u. Kolege su stvarno super, puno se smejemo 🙂

U kom smeru želite dalje da se razvijate i usavršavate?

atc-1Jasna:  Smatram da je IT oblast u kojoj ne postoji neki krajnji limit koji se može dostići, pogotovo zbog veoma brzog razvoja novih tehnologija, tako da uvek ima mnogo prostora za učenje i dalje napredovanje. Obzirom da sam na početku, vremenom će se iskristalisati u kojoj tačno oblasti ću se usko specijalizovati. Koja god da je oblast, svakako ću raditi na tome da dostignem nivo na kom su moje kolege.

Irena: Plan mi je da učim, učim i samo učim, jer ovaj posao to iziskuje. Želim da opravdam poverenje koje mi je ukazano. Tehnologija napreduje svakodnevno, pa moramo i mi 🙂

Šta poručujete budućim ATC polaznicima i zašto treba da uče Linux?

Jasna: Ne verujem da je trenutno moguće sagledati granice tehnološkog razvoja. Svedoci smo vremena u kom je znanje u IT struci vrlo traženo i veoma cenjeno. U poređenju sa programerima, Linux eksperti su posebno deficitarni i tu prednost svakako treba iskoristiti. ATC ima veliki broj kurseva i iskusnih predavača i svako može naći kurs koji mu može pomoći u daljem razvoju karijere.

Irena: Važno i veoma korisno je znati kako stvari funkcionišu ispod haube, a to najpre može da se nauči kad se izađe iz komforne, user-friendly zone, koja podrazumeva grafičko okruženje i kliktalice.

Jasna: Ukratko – Sysadmin, because even developers need heroes! 😉 

Slični postovi:

Kako da jednostavno testirate svoj Linux sistem
Ušteda stiže iz oblaka
Neke od popularnih Linux distribucija u 2020.

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *