REST vs gRPC

API-ji su ključni element u savremenom tehnološkom pejzažu jer omogućavaju komunikaciju između različitih servisa i sistema. U ovoj oblasti, REST (Representational State Transfer) i gRPC (Google Remote Procedure Call) su dva popularna pristupa za izgradnju API-ja.

REST API-ji

REST je arhitekturalni stil koji koristi HTTP protokol za komunikaciju između klijenta i servera. On se zasniva na principima kao što su resursi, uniformni interfejs i servisi bez stanja. REST API-ji se često grade na osnovu URI-a koji identifikuju određene resurse i koriste HTTP metode (kao što su GET, POST, PUT, DELETE) za manipulaciju tim resursima.

Prednosti REST API-ja:

 • Jednostavnost: REST koristi jednostavne i lako razumljive HTTP metode za komunikaciju. To olakšava razumevanje i korišćenje API-ja.
 • Platformska nezavisnost: REST API-ji se mogu koristiti sa različitim programskim jezicima i platformama. Oni su zasnovani na otvorenim standardima kao što su HTTP i JSON, što omogućava interoperabilnost.
 • Skalabilnost: RESTful servisi su bez stanja, što znači da serveri ne pamte stanje klijenta. To olakšava horizontalno skaliranje i pruža veću fleksibilnost.
 • Keširanje (caching): REST API-ji podržavaju keširanje na nivou protokola. To omogućava efikasno iskorišćavanje resursa i poboljšava performanse.
 • Popularnost: REST je široko prihvaćen standard za izgradnju API-ja i ima veliku zajednicu korisnika i podršku alata.

Mane REST API-ja:

REST API-ji imaju i određene nedostatke. Na primer, REST koristi tekstualne formate kao što su JSON ili XML za razmenu podataka, što može rezultirati većom veličinom poruka i usporiti brzinu komunikacije. Takođe, REST ne pruža ugrađenu podršku za upravljanje greškama i verzionisanje API-ja.

gRPC API-ji

gRPC je moderni protokol za udaljene procedure (RPC) koji je razvijen od strane Google-a. On omogućava efikasnu i brzu komunikaciju između klijenta i servera, koristeći Google Protocol Buffers (protobuf) za definisanje servisa i poruka koje se razmenjuju.

Prednosti gRPC API-ja

 • Performanse: gRPC je optimizovan za visoku brzinu i efikasnost. On koristi binarni protokol prenosa podataka koji je manje zahtevan za mrežni saobraćaj u odnosu na tekstualne formate. Ovo omogućava brže prenošenje podataka i manje opterećenje mreže.
 • Tipizirani ugovori: gRPC koristi protobuf za definisanje interfejsa servisa i poruka koje se razmenjuju. Ovo omogućava strogo tipiziranu komunikaciju između klijenta i servera, što olakšava razvoj i otkrivanje grešaka.
 • Višestruki pozivi (multiplexing): gRPC podržava višestruke pozive u okviru jedne mrežne veze. To znači da se više poziva može izvršavati istovremeno, čime se postiže veća efikasnost i manje zagušenja mreže.
 • Podrška za više jezika: gRPC pruža biblioteke i generisane kodove za podržane jezike programiranja, uključujući C++, Java, Python, Go, Ruby i mnoge druge.

Mane gRPC API-ja

gRPC takođe ima neke nedostatke. Na primer, gRPC zahteva da klijenti i serveri koriste gRPC specifične biblioteke, što može ograničiti fleksibilnost i interoperabilnost sa drugim sistemima. Takođe, gRPC zahteva podešavanje HTTP/2 protokola za komunikaciju, što može biti složeno u nekim okruženjima.

Kako odabrati između REST i gRPC API-ja?

Izbor između REST i gRPC API-ja zavisi od specifičnih potreba projekta. Ako su prioritet jednostavnost, platformska nezavisnost i široka podrška, REST može biti bolji izbor.

Sa druge strane, ako su prioritet performanse, stroga tipiziranost i višestruki pozivi, u tom slučaju gRPC možr biti bolja opcija.

Takođe je važno imati u vidu faktor kao što je razvojno okruženje. Oba pristupa imaju svoje prednosti i nedostatke, i vaš konačan izbor treba da se zasniva na analizi specifičnih zahteva projekta i ciljeva koje treba postići.

REST i gRPC mogu da se koristite za različite potrebe u razvoju aplikacija i komunikaciji između servisa. Evo nekoliko scenarija u kojima je svaki od ovih pristupa pogodan:

REST

 • Razvoj web aplikacija: REST API-ji su često korišćeni za izgradnju backend-a web aplikacija. Oni omogućavaju komunikaciju između klijentskog dela aplikacije i servera i pružaju CRUD (Create, Read, Update, Delete) operacije nad resursima.
 • Integracija sa postojećim sistemima: REST je fleksibilan i interoperabilan pristup, što ga čini pogodnim za integraciju sa postojećim sistemima i servisima koji podržavaju HTTP protokol. Na primer, možete koristiti REST API da biste integrisali svoju aplikaciju sa servisima društvenih mreža ili servisima za online plaćanja.
 • Mobilne aplikacije: REST API-ji su često korišćeni za komunikaciju između mobilnih aplikacija i servera. Mobilne aplikacije mogu koristiti REST za dobijanje podataka sa servera, slanje podataka na server ili obavljanje drugih operacija.

gRPC

 • Mikroservisi i skalabilnost: gRPC je idealan za razvoj mikroservisa i komunikaciju između njih. On pruža visoke performanse i efikasnost prenosa podataka, kao i mogućnost višestrukih poziva. To čini gRPC odličnim izborom za skalabilne sisteme sa velikim brojem servisa koji moraju brzo da razmenjuju podatke.
 • IoT (Internet of Things): gRPC je efikasan izbor za komunikaciju između IoT uređaja i backend sistema. Zbog svojih performansi, manje opterećuje mrežu i štedi resurse uređaja. Takođe, gRPC podržava streaming podataka, što je korisno za praćenje i prikupljanje podataka sa IoT uređaja.

Važno je napomenuti da ovi primeri nisu isključivi, već samo ilustriraju neke od uobičajenih upotreba REST i gRPC API-ja. Uvek je potrebno razmotriti specifične zahteve projekta i karakteristike samog sistema kako biste odabrali najbolji pristup za vašu aplikaciju.

Zaključak

Kao što smo videli i REST i gRPC su popularni pristupi za izgradnju API-ja i omogućavanje komunikacije između servisa. Oba pristupa imaju svoje prednosti i pogodnosti u određenim scenarijima.

REST API-ji su pogodni za razvoj web aplikacija, integraciju sa postojećim sistemima i upotrebu u mobilnim aplikacijama. Oni su jednostavni za razumevanje, platformski nezavisni i popularni u industriji. REST API-ji su fleksibilni i interoperabilni, što omogućava integraciju sa različitim servisima i sistemima.

Sa druge strane, gRPC je idealan za mikroservise, skalabilne sisteme i distribuirane sisteme. On pruža visoke performanse, efikasnost prenosa podataka i strogo tipiziranu komunikaciju. gRPC je posebno pogodan za sistem sa velikim brojem servisa koji brzo razmenjuju podatke, kao i za IoT scenarije gde je potrebno efikasno upravljanje mrežnim resursima.

Pri odabiru između REST i gRPC API-ja, važno je uzeti u obzir specifične potrebe projekta i ciljeve koje treba postići. Oba pristupa imaju svoje prednosti i nedostatke, i konačan izbor treba da se zasniva na analizi specifičnih zahteva projekta i konteksta u kojem će se API koristiti.

Tags:

Slični postovi:

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *