code review

Popularni alati za code review

Code review je proces u razvoju softvera u kojem jedan ili više developera rade review (pregled ili proveru) izvornog koda koji je napisan od strane nekog drugog developera.

Glavni cilj code review-a je identifikacija i rešavanje problema, unapređenje kvaliteta koda i osiguranje poštovanja standarda programiranja, uz primenu najboljih praksi.

Ovaj proces se obično sprovodi pre spajanja sa osnovnim kodom, kako bi se sprečilo da greške da uđu u projekat u ranim fazama razvoja softvera.

Obzirom da je u pitanju važan proces, mi ćemo u ovom tekstu objasniti šta je code review i predstaviti neke popularne alate za code review

Kako sve može da se radi code review?

U zavisnosti od organizacije, tima, veličine projekta i vrste softverskog razvojnog procesa, proces code review-a se može sprovoditi primenom nekoliko različitih metoda:

Code review uživo (In-Person Code Review): Članovi tima se okupljaju kako bi zajedno pregledali kod. Autor koda predstavlja svoj rad kolegama developerima, a oni mu daju povratne informacije i sugestije. Ova metoda omogućava bržu komunikaciju i interakciju između onih koji rade review i autora.

Code review putem alata za saradnju (Code Collaboration Tool): Tim developera koristi specijalizovane alate za code review koji omogućavaju virtuelni review i komentarisanje koda. Ovi alati često obezbeđuju funkcionalnosti za dodavanje komentara, postavljanje pitanja i označavanje specifičnih linija koda.

Pair Programming (Programiranje u paru): Ovo je metoda u kojoj dva developera zajedno rade na kodu. Jedan piše kod, dok drugi prati i proverava ispravnost koda. Ovakav pristup omogućava brzu povratnu informaciju i deljenje znanja u realnom vremenu.

Formalni tehnički review (Formal Technical Reviews): Ovo su formalni i detaljni pregledi koda koji se sprovode uz poštovanje određenih procedura i dokumentacije koje propisuje kompanija. Tim se sastaje da bi analizirao kod, upoređujući ga sa unapred postavljenim standardima i smernicama.

Samostalan review (Self-Review): Autor koda sam pregleda svoj rad pre nego što ga dostavi na pregled. Ova metoda može pomoći autorima da sami uoče greške i nedostatke pre nego što ih drugi primete.

Automatizovani code review (Automated Code Review): Koristeći alate za statičku analizu koda, automatski se proverava kod na osnovu određenih pravila i smernica. Ovi alati mogu identifikovati potencijalne greške, stilske nekonzistentnosti i pridržavanje najboljih praksi.

Naravno, svaka od ovih metoda ima svoje prednosti i mane, a odabir metode zavisi od specifičnih potreba i praksi tima. Neki timovi čak kombinuju više metoda kako bi obezbedili sveobuhvatan i efikasan code review.

Iako svaka od navedenih metoda ima već dugu istoriju unutar developerske zajednice, vremenom su postali popularni i alati za automatski code review. Postoji nekoliko razloga zbog kojih alati za code review mogu biti dobra praksa:

Efikasnost i brzina: Alati za code review omogućavaju automatsku analizu i identifikaciju potencijalnih problema u kodu. To znači da umesto ručnog pregleda svakog reda koda, alati mogu brzo i efikasno prepoznati greške, stilski nekonzistentnosti, nedostatke i sigurnosne rizike.

Pouzdanost: Alati za code review koriste pravila i smernice postavljene od strane organizacije kako bi obezbedili doslednost i pridržavanje standarda u celom projektu. To pomaže u održavanju pouzdanog i kvalitetnog koda.

Automatizovana statička analiza: Alati za code review pružaju statičku analizu koda, što znači da mogu otkriti greške u kodu bez njegovog izvršavanja. Ovo je posebno korisno jer omogućava otkrivanje problema pre nego što se oni manifestuju u realnom radu aplikacije.

Poboljšanje saradnje: Alati za code review omogućavaju lakšu saradnju između članova tima. Recenzenti mogu postavljati komentare i sugestije direktno na linijama koda, što olakšava komunikaciju i razmenu mišljenja.

Sigurnost: Alati za code review mogu otkriti potencijalne sigurnosne rizike i ranjivosti u kodu, pomažući vam da na taj način osigurate bezbednost vaše aplikacije.

Praćenje promena: Alati za code review omogućavaju dokumentovanje i praćenje promena u kodu. To je korisno za arhiviranje istorije promena i olakšava povrat na prethodne verzije koda.

Popularni alati za code review

Gerrit Code Review

gerrit

Gerrit Code Review je open source alat, posebno dizajniran za Git repozitorijume. Razvio ga je Google 2008. godine, nakon čega je brzo postao popularan među timovima koji koriste Git.

Jedna od ključnih karakteristika Gerrit-a je integracija sa Git repozitorijumima, što znači da koristi Git kao osnovni sistem za verzionisanje koda. Kada developer želi da predloži svoje promene, on kreira novu granu (branch) u Git repozitorijumu sa svojim izmenama. Zatim, putem Gerrit interfejsa, programer otvara novi „change“ koji sadrži njegove promene.

Recenzenti, koji mogu biti članovi tima ili saradnici, pregledaju ovaj „change“ i ostavljaju komentare i sugestije na linijama koda koje su promenjene. Gerrit omogućava detaljan prikaz promena u obliku unified diff-a, što olakšava pregled svih izmena. Recenzenti takođe mogu pružiti opšte komentare i pitanja na samom „change“-u.

Jedna od korisnih funkcionalnosti Gerrit-a je mogućnost započinjanja razgovora o svakoj liniji koda koja je dodata ili izmenjena. To omogućava developeru i recenzentima da diskutuju o konkretnim delovima koda i da razjasne eventualne nesporazume ili nedoumice.

Gerrit takođe uključuje sistem glasanja (voting system), gde recenzenti mogu dati svoj glas za ili protiv prihvatanja promena. Ovaj sistem glasanja olakšava donošenje odluka o tome da li treba odobriti ili odbiti promene.

Kada se pregled završi i kada su sve promene usaglašene, developer može spojiti svoje promene u glavni kod projekta. Gerrit automatski vrši integraciju i spajanje promena, uzimajući u obzir glasove i komentare recenzenata.

Gerrit takođe ima mogućnost integrisanja sa drugim sistemima za kontrolu verzija, što ga čini prilagodljivim za različite timove i projekte.

S obzirom na to da je Gerrit prvenstveno orijentisan na efikasan code review i timsku saradnju, on je posebno koristan za veće projekte sa velikim brojem programera i promena koje se predlažu za inkluziju u projekat.

Upsource

upsource

Upsource je moćan alat za code review i kolaboraciju koji je razvila kompanija JetBrains.

Jedna od glavnih karakteristika Upsource-a je njegova integracija sa različitim sistemima za kontrolu verzija, uključujući Git, Mercurial, Subversion i Perforce. To omogućava timovima da koriste Upsource bez obzira na to koji sistem za verzionisanje koriste za svoje projekte.

Upsource pruža detaljan prikaz izmena koje su predložene u pregled, uključujući unified diff koji prikazuje tačno šta je dodato, obrisano ili izmenjeno u kodu. Ovo olakšava pregled promena i daje pregledan uvid u sve izmene koje su napravljene.

Kao i kod prethodno pomenutih alata, i kroz Upsource developeri i recenzenti mogu ostavljati komentare na linijama koda, postavljati pitanja i davati sugestije.

Upsource takođe omogućava praćenje istorije pregleda, tako da timovi mogu pratiti kako se promene razvijaju tokom vremena i kako su komentari i sugestije uticali na njihovu evoluciju.

Jedna od dodatnih funkcionalnosti Upsource-a je mogućnost automatskog pregleda koda. Ovo omogućava developerima da postave određena pravila i smernice koje kod mora da ispuni pre nego što bude prihvaćen.

Na primer, možete postaviti smernice za stil koda, performanse ili bezbednost. Upsource će automatski pregledati kod i upozoriti na eventualne nesuglasice sa postavljenim smernicama.

Reviewable

reviewable

Reviewable je alat za code review koji je osmišljen da olakša i unapredi proces pregleda koda u timovima koji koriste GitHub ili Bitbucket. Njegov intuitivan i user-friendly interfejs čini ga jednostavnim za korišćenje, a istovremeno nudi brojne funkcije koje poboljšavaju efikasnost i produktivnost tima.

Jedna od ključnih karakteristika Reviewable-a je mogućnost uvida u različite verzije pregleda koda. Kada developer predloži promene, Reviewable kreira pregled sa svim izmenama i omogućava recenzentima da pregledaju svaku izmenu i komentarišu je.

Kroz ovu funkcionalnost, timovi mogu pratiti kako su se promene razvijale tokom vremena i kako su komentari i sugestije uticale na konačni kod.

Reviewable omogućava inline komentare na linijama koda, što olakšava preciznu i jasnu komunikaciju između developera i recenzenata. Ovo omogućava brže razumevanje koda i efikasno rešavanje problema.

Reviewable takođe nudi mogućnost integracije sa drugim alatima, kao što su Slack i HipChat, omogućavajući timovima da primaju obaveštenja i upozorenja o pregledima koda putem ovih kanala komunikacije.

Collaborator

collaborator

Collaborator je alat za code review koji je razvila kompanija SmartBear Software.

Jedna od glavnih karakteristika Collaborator-a je njegova fleksibilnost u pogledu integracije sa različitim sistemima za kontrolu verzija. Alat podržava popularne sisteme za verzionisanje kao što su Git, Subversion, Perforce, Mercurial, TFS i drugi. Ovo omogućava timovima da koriste Collaborator bez obzira na to koji sistem za verzionisanje koriste za svoje projekte.

Collaborator pruža detaljan pregled izmena koje su predložene za pregled, prikazujući unified diff koji jasno prikazuje šta je dodato, obrisano ili izmenjeno u kodu.

Osim toga, Collaborator pruža i mogućnost integracije sa različitim alatima za praćenje problema, kao što su JIRA, Bugzilla i druge platforme za upravljanje zadacima. Ovo olakšava praćenje i rešavanje problema koji su identifikovani tokom pregleda koda, čime se poboljšava efikasnost tima i ubrzava proces razvoja softvera.

Uz sve ove funkcije, Collaborator takođe pruža mogućnost praćenja performansi tima i kvaliteta koda kroz različite metrike i izveštaje.

Zaključak

Kao što ste videli code review je važan proces u razvoju softvera koji omogućava timovima da identifikuju i reše probleme, poboljšaju kvalitet koda i osiguraju poštovanje standarda programiranja i primenu najboljih praksi. Kombinovanjem navedenih metoda i alata za code review, timovi mogu lakše otkriti i otkloniti greške, unaprediti bezbednost i održati željeni kvalitet softvera.

Slični postovi:

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *