Počinje registracija .RS IDN domena

3 децембра, 2018
Jelena Opačić

.RS IDN sunrise – ukratko

Ako vaše ime ili ime vaše kompanije/brenda sadrži karaktere poput č, ć, š, ž, đ… od 10. decembra 2018. možete da registrujete i naziv domena sa tim karakterima! Više nije neophodno da koristite „ošišanu“ latinicu i predstavljate se sa npr. Opacic.rs ako se prezivate Opačić.rs. Takođe, ako vam je dosadilo da vas oslovaljavaju u ženskom rodu jer imate domen Mica.rs a zapravo ste Mića, možete napokon da ispravite grešku i registrujete Mića.rs.

Kao što je to bilo na početku registracije .СРБ domena i sada će prednost za registraciju željenog IDN naziva imati samo registranti koji već imaju registrovan .RS domen, a kome odgovara takav .RS IDN naziv. Ova prednost, odnosno prvi period registracije, trajaće do 05.03.2019. kada će početi slobodna registracija IDN domena, nezavisno od .RS domena.

Ukoliko nemate .RS domen a želite što pre da zauzmete neki .RS IDN domen, možete registrovati adekvatan .RS domen ako je slobodan, pa na osnovu toga steći prednost za registraciju .RS IDN domena. U suprotnom, biće neophodno da sačekate početak slobodne registracije 05.03.2019.

Procedura registracija IDN naziva domena u periodu početne registracije će se malo razlikovati od standardne. Zahtev za registraciju u ovom periodu ne počinjete na stranici mCloud.rs/domeni već na posebnoj stranici koju je za ovu priliku aktivirao RNIDS: idn.rnids.rs. Bitno je da znate koja je mail adresa navedena kao mail adresa registranta za vaš .RS domen.

Po podnetom zahtevu na vaš mail stiže mail od RNIDSa sa linkom da potvrdite da ste zaista vi zatražili registraciju navedenog domena. Ovo je i zgodna prilika da pažljivo proverite da li je unet ispravan naziv domena koji želite da registrujete.

Klikom na link potvrđujete registraciju, nakon čega možete očekivati predračun za registraciju od strane mCloud tima (ili OR preko koga ste registrovali svoj .RS domen). Tokom perioda početne registracije .RS IDN domen možete registrovati samo preko OR koji je nadležan i za .RS domen u tom trenutku, ali se nakon registracije može raditi transfer, promena vlasništva za taj .RS IDN naziv, kao menjati DNS i drugo, odnosno omogućiti mu da “živi” kao zaseban domen, nezavisno od svog parnjaka.

Cene za registraciju .RS IDN domena su iste kao i cene za registraciju odgovarajućih .RS domena, u svim domenskim prostorima (.RS, .CO.RS, .ORG.RS, .EDU.RS, .IN.RS).

Detaljna pravila registracije IDN naziva domena u početnom periodu

Tokom početnog perioda registracije važiće jednostavno pravilo da IDN nazivi domena mogu da se kreiraju tako da jedno IDN slovo odgovara jednom ASCII slovu („1 na 1“).

U praksi to znači da pažnja.rs može da registruje samo neko ko je već registrovao paznja.rs i niko drugi. To takođe znači da pčelar.rs može da registruje neko ko je već registrovao pcelar.rs, ali ne i neko ko je registrovao pchelar.rs , jer su „ch“ dva slova, a pravilo glasi „1 na 1“. Registrant naziva chvarak.rs može da registruje čhvarak.rs ili ćhvarak.rs, ali ne i čvarak.rs. Takođe, IDN .RS domen može biti registrovan samo u istom adresnom prostoru. Evo nekoliko primera:

IDN nazivmože na osnovu ASCII nazivane može na osnovu ASCII naziva
ćevapčić.rscevapcic.rscevapchic.rs
đevrek.rsdevrek.rsdjevrek.rs
piškota.rspiskota.rspishkota.rs
domenčić.rs
domenčič.rs
domenćić.rs
domenćič.rs
domencic.rsdomencic.in.rs
domencic.co.rs
domencic.org.rs
domencic.edu.rs

U sledećoj tabeli su data uparena ASCII i IDN slova u odgovarajućim domenskim prostorima:

ASCII slovoodgovarajuća IDN slova
aá â ä ă ą
cç ć č
dď đ
eé ë ę ě
ií î
lĺ ľ ł
nń ň
oó ô ö ő
rŕ ř
sß ś ş š
tţ ť
uú ü
vů ű
yý
zź ż ž

Samo navedena IDN slova se mogu naći umesto navedenih ASCII slova u nazivu novog .RS IDN domena.

Procedura registracije IDN naziva domena u početnom periodu

 1. Registrant na RNIDS-ovoj veb stranici podnosi zahtev za registraciju IDN naziva domena i unosi sledeće podatke:
  1. Naziv postojećeg .RS domena čiji je registrant
  2. Naziv .RS IDN domena koji želi da registruje na osnovu postojećeg .RS domena
  3. Adresu e-pošte koja se već vodi kao kontakt adresa za postojeći .RS domen
 2. Posle provere validnosti zahteva od strane RNIDS-a (da li je IDN naziv u skladu sa pravilom registracije) i tačnosti unetih podataka, na navedenu adresu e-pošte registrant dobija poruku sa sledećim podacima:
  1. Nazivi postojećeg .RS i novog .RS IDN domena
  2. ID broj transakcije
  3. Link za verifikaciju zahteva
 3. Registrant daje saglasnost za registraciju .RS IDN domena klikom na verifikacioni link
 4. Na svoju adresu e-pošte registrant dobija poruku sa potvrdom da je njegov zahtev prošao verifikaciju RNIDS-a
 5. Registrant stupa u kontakt sa ovlašćenim registrom (OR-om) kod kog je registrovan postojeći .RS domen i završava proceduru registracije .RS IDN domena (plaća nadoknadu za registraciju)
 6. OR po prijemu uplate potvrđuje zahtev za registraciju i novi .RS IDN domen je registrovan – u zbirku Registra su upisani podaci o registrantu, administrativnom i tehničkom kontaktu i DNS serverima za .RS IDN domen identični podacima koji su već upisani za registrantov postojeći .RS domen, što se može proveriti na RNIDS-ovom WHOIS servisu (ako je registrant pravno lice i ako nije uključena zaštita od prikaza podataka o registrantu – podaci o fizičkim licima se ne prikazuju).

Transfer starog domena (promena OR-a)

Da li je u toku procesa registracije IDN domena moguće promeniti OR?

Ukoliko se, u trenutku kada registracija IDN domena još uvek nije završena, desi transfer starog domena sa jednog OR-a na drugi, zahtev za registraciju IDN domena se transferuje na drugi OR i taj drugi OR završava proces registracije IDN domena.

Promena registranta starog domena

Da li je u toku procesa registracije IDN domena moguće promeniti registranta postojećeg .RS domena?

Ukoliko se, u trenutku kada registracija IDN domena još uvek nije završena, zahteva promena registranta starog domena, ona se ne može odobriti dok se ne završi registracija IDN domena.

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.