Novosti iz Google-a: Dodatno favorizovanje mobilnog weba

21 новембра, 2016
Ivan Minić

Pre nekoliko dana, Doantam Phan, product manager u Google-u, na zvaničnom Google Webmaster Central Blog-u napisao je tekst o planovima kompanije kada su izmene u sistemu rangiranja stranica u pitanju.

Danas većina pretraga na Google-u dolazi sa mobilnih uređaja. Sistemi za rangiranje od prošle godine kao jedan od važnih rangirajućih faktora uzimaju i prilagođenost sajta prenosnim uređajima. Promena koju najavljuju je pojačavanje značaja mobilne verzije stranice za rangiranje.

Ovo je važno, jer trenutno sadržaj koji se rangira je sadržaj desktop sajta, a uvažava se samo postojanje mobilne verzije. Ipak, postoje situacije gde rezultat pretrage nije podjednako relevantan na prenosnom uređaju, kao na desktopu. Prosto, sadržaj koji se servira mobilnim uređajima može biti značajno manji, osiromašen i slično.

Google će u narednim mesecima sprovoditi testove i analizirati rezultate, a ukoliko se pokaže da bi ovakva promena pružila bolje korisničko iskustvo, prelazak na ovakav sistem bi bio postepen i iz nekoliko faza.

  • Ukoliko vaš sajt servira isti sadržaj desktop i mobile korisnicima, nije potrebno da pravite bilo kakve izmene.
  • Ukoliko to nije slučaj, potrebno je da mobilnu veriju sajta učinite sadržajnijom.

Za više informacija pročitajte originalnu objavu.

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.