Neki veliki brendovi odustaju od newgtld domena

20 јула, 2017
Ivan Minić

Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers – ICANN) pre nekoliko dana dobila je pismo od kompanije McDonald’s da ugase domene .mcd i .mcdonalds 2. novembra 2017. godine.

Kompanija McDonald’s je zapravo registrovala samo jedan domen u oba domenska prostora i to obavezni nic.mcdonalds i nic.mcd, a oba su preusmerena na mcdonalds.com.

Uz zahtev za gašenje ICANN je dobio i molbu da se domeni nakon gašenja ne daju trećim licima.

Kompanija McDonald’s je aplicirala za ove domene 2012. godine, a kako nije bilo konkurencije, ICAAN im je domene dodelio 2013. godine. Od tada, do danas nije bilo nikakvih aktivnosti.

Ovaj slučaj predstavlja najnoviji u nizu sličnih. Neke kompanije prihvataju newgtld domene, aktivno ih koriste, ili ih imaju u svojim planovima za naredni period. Tako recimo Philips planira da pređe na .philips iz razloga bezbednosti, jer bi na taj način mogli iskontrolisati sve svoje domene, i ne bi moglo doći do nedoumica kod korisnika.

Među primerima kompanija koje koriste svoje newgtld-jeve su i Barclays koji je u maju 2015. godine potpuno prešao na .barclays. Takođe BMW sve češće koristi svoj .bmw u promotivnim aktivnostima. Tu je i Canon koji već više od godinu dana canon.com redirektuje na global.canon.

Sa druge strane, evo još nekoliko kompanija koje su odustale od domena koje su registrovali:

  • .montblanc (Richemont DNS Inc.)
  • .chloe (Richemont DNS Inc.)
  • .boots (The Boots Company PLC)
  • .theguardian (Guardian News And Media Limited)
  • .dwg (Autodesk, Inc.)

Očigledno je da ova inovacija nije nešto što će svi prihvatiti, iako brojna velika imena pokazuju veru u svoje nove domene.

Kako vama izgleda budućnost newgtld-ja?

1 komentar. Ostavi novi

Realno, cim neko razume koncept po kojem radi SEO, menja domen. 😀

Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.