monitoring tools

Monitoring alati za Linux administratore

22 јуна, 2021

Posao sistem administratora, pored velikog broja različitih zadataka, u značajnoj meri podrazumeva i monitoring sistema. Kvalitet monitoringa između ostalog zavisi i od alata koji koristite za tu namenu. S obzirom na važnost ove aktivnosti, u ovom tekstu ćemo pomenuti monitoring alate za Linux administratore koje biste mogli da razmotrite prilikom obavljanja svakodnevnih monitoring aktivnosti. U tekstu ćemo dati neke najosnovnije informacije o svakom od njih bez zalaženja u detalje alata.

Top monitoring tool

Ovaj monitoring alat prikazuje procese skoro u realnom vremenu.

top monitoring tool

 

Podrazumevano prikazuje najzahtevnije CPU procese koji su aktivni na serveru. Ažurira listu svakih 5 sekundi, tako da uvek imate pregled procesa koji su u tom trenutku aktivni.

Vmstat memory monitoring tool

Vmstat (virtual memory statistics) je monitoring alat koji prikuplja i zbirno prikazuje informacije o sistemskoj memoriji operativnog sistema, procesima, prekidima i ostalim parametrima. Korisnik može podesiti vreme osvežavanja da bude u skoro realnom vremenu.

vmstat monitoring tool

Ovaj alat je dostupan u najvećem broju Unix i Linux sistema, kao što su FreeBSD, Linux i Solaris.

Htop monitoring tool

U pitanju je interaktivni monitoring tool za procese, koji je ujedno i menadžer procesa. Dizajniran je kao alternativa Unix-ovom Top monitoring tool-u. Prikazuje listu procesa koji su pokrenuti na sistemu, prikazanih po redosledu opterećenja CPU-a. Za razliku od Top-a, prikazuje listu svih procesa, a ne samo najzahtevnijih procesa. Za označavanje procesa Htop koristi boje i daje vizualne informacije o procesoru, status swap-a i memorije, a procese prekazuje u stablu procesa.

htop monitoring tool

Instalaciju Htop-a možete obaviti pokretanjem sledeće komande:
sudo apt install htop

Bmon monitoring tool

Bmon je jednostavan ali moćan monitoring alat. U pitanju je tekstualni alat za nadzor mreže i debugging alat za sisteme bazirane na Unix-u. Nadzire sve mrežne aktivnosti i prikazuje ih u formi statističkih podataka. U pitanju je pouzdan i efikasan alat za nadzor u realnom vremenu.

bmon monitoring tool

Instalaciju u Ubuntu-u možete obaviti na sledeći način:
sudo apt install bmon

Mpstat monitoring tool

Mpstat komanda upisuje aktivnosti za svaki dostupni procesor. Može biti korišćena za SMP kao i za UP mašine, s tim da će za UP biti prikazane samo global average aktivnosti. Ukoliko nije selektovana aktivnost, podrazumevani report će biti CPU utilization report.

mpstat monitoring tool

Ovaj alat se instalira pomoću sledeće komande:
sudo apt install sysstat

Iptraf interface monitoring tool

IPTraf je konzolni tool za praćenje mrežne statistike. Nadgleda različite parametre uključujući TCP pakete, praćenje TCP / UDP saobraćaja, kao i ostale mrežne parametre.

iptraf monitoring tool

Instalira se pomoću sledeće komande:
sudo apt install iptraf-ng

Iotop monitoring tool

Iotop nadgleda informacije vetano za I/O, koristeći Linux kernel. On prikazuje tabelu trenutne upotrebe I/O, poređanih po procesima ili tredovima na serveru.

lotop monitoring tool

Instalira se pomoću sledeće komande:
sudo apt install iotop-c

Atop performance monitoring tool

Atop je ASCII monitoring alat koji može da beleži i izveštava o aktivnostima svih procesa na serveru. Ono što ga posebno izdvaja od sličnih alata jeste to što ostaje aktivan u pozadini pa možete po potrebi raditi i dugoročnu analizu (podrazumevano do 28 dana).

atop monitoring tool

Jednom kada je pokrenut Atop će prikazati sistemske aktivnosti za CPU, memoriju, swap, diskove i mrežne parametre. Period osvežavanja podataka je 10 sekundi. Dodatno, za svaki proces i tred možete da analizirate angažovanje CPU-a, potrošnju memorije, disk I/O, prioritet, korisničko ime, stanje, pa čak i exit kodove.

Atop možete instalirati pomoću sledeće komande:
sudo apt install atop

Nethogs monitoring tool

Nethogs je mali ali praktičan net top alat. On prikazuje potrošnju bandwidth-a, grupišući procese po imenu. Ukoliko se na vašem sistemu odjednom pojavi povećanje mrežnog saobraćaja, dovoljno je da pokrenete NetHogs i on će vam prikazati koji PID uzrokuje takvu aktivnost.

nethogs monitoring tool

Da biste instalirali NetHogs kucajte:
sudo apt install nethogs

Nmon monitoring tool

Nmon is Linux sysadmin alat za fino podešavanje sistema. On može da prikaže CPU, memoriju, mrežu, disk, fajl sisteme, NFS, kao i procese koji prouzrokuju najveću aktivnost sistema.

nmon monitoring tool

Da biste instalirali Nmon kucajte
sudo apt install nmon

U ovom tekstu smo predstavili osnovne monitoring alate za Linux koje bi svaki sistem administrator trebalo da ima na svom spisku.

Da li imate vi neki predlog da dodate? Šta biste preporučili našim čitaocima?

Slični postovi:

Prečice u Linux terminalu
CentOS alternativne Linux distribucije
Popularne Linux distribucije u 2020.

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.