Milan Ivanović & WordPress Srbija

7 фебруара, 2019
Jelena Opačić

Dobitnik nagrade za najveći doprinos u razvoju web i IT zajednice u 2018.

Top50, tradicionalni izbor 50 najboljih domaćih sajtova, aplikacija i profila na društvenim mrežama koje PC Press bira jednom godišnje, održan je i ove godine, sada već 22. put. U pitanju je praktično jedini zvanično priznat izbor najboljih onlajn stvari kod nas, koji PC Press organizuje uz podršku Skupštine Grada Beograda. Spisak najboljih online stvari u protekloj 2018. godini je dostupan na sajtu Top50.rs.

Ovogodišnja nagrada za najveći doprinos u razvoju web i IT zajednice u 2018. koju dodeljuje mCloud, otišla je u ruke Milana Ivanovića, glavnog pokretača WordPress Srbija zajednice, koja neformalno postoji od 2013. godine. WordPress Zajednica Srbije je veoma aktivna, posebno na društvenim mrežama, a samo na Facebook mreži u WP Srbija grupi postoji preko 7600 članova. Organizuju okupljanja u preko 15 gradova Srbije (u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Vršcu, Šapcu, Inđiji, Boru, Vranju, Kruševcu, Somboru, Kikindi, Subotici…), nesebično dele znanja, predloge i mišljenja, rade na lokalizaciji alata, pomažu se međusobno u radu i rešavanju bilo kakvog problema, a velika su podrška svakom početniku, koji kada stasa u profesionalca, nastavlja da vraća zajednici na isti način. Sve ovo rade volonterski, bez formalne organizacije ili udruženja koje od toga prihoduje.

Tokom 2018. Beograd i Srbija su bili domaćini WordCamp Europe, svetske konferencije posvećene WordPress platformi i njenim zaljubljenicima. WordCamp je neformalni događaj koji volonterski organizuje zajednica ljudi koji koriste WordPress. Svi od običnih zaljubljenika pa do programera učestvuju, razmenjuju ideje i upoznaju jedni druge. Konferencija je okupila preko 2400 stručnjaka iz celog sveta i time Beograd stavila na mapu sveta. Još jedan od podataka koji je interesantan jeste da je prošlogodišnji WordCamp Europe ujedno i najveća WordPress konferencija ikada održana.

Iako je organizaciju celog događaja izneli timovi sastavljeni od volontera iz celog sveta, Milan Ivanović je na dovođenju WordCamp Europe u Beograd aktivno radio od septembra 2015. što je rezultovalo tri godine kasnije. Kako WordCamp Europe svake godine menja državu i grad, ove godine se održava u Berlinu. Milan je ove godine Global Lead koja je na svetskom nivou jedna od uloga sa definitivno najvećom odgovornošću unutar svetske WordPress zajednice.

Milane, hvala ti! Vidimo se na sledećem meetupu 🙂

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.