foss

8 besplatnih aplikacija otvorenog koda koje su u 2020. zaslužile pažnju

10 новембра, 2020

Bliži se kraj godine i vreme je da već tradicionalno sumiramo neke utiske. Zaboravimo na trenutak koronu koja je ovu godinu obeležila u negativnom smislu i pozabavimo se nekim pozitivnim stvarima. Pripremili smo kratak pregled liste besplatnih open-source aplikacija koje vrede vaše pažnje. Neke od njih nisu izdate ove godine, ali svojim kvalitetom svakako zaslužuju da se nađu na spisku.

Atom tekst editor

Editor koji zavređuje pažnju svakog veb-developera. Lak i intuitivan za rad, a pored svoje velike fleksibilnosti može se i lako nadograditi / proširiti dodavanjem ekstra paketa sa auto-complete opcijom za veliki broj programskih jezika, FTP funkcionalnostima i ugrađenim pregledom unutar pretraživača. Alat dostojan svakog developer-a. Po nama bez problema može da stane rame uz rame sa editorom kao što je Visual Studio Code.

NextCloud

Detaljnije o samoj aplikaciji možete pročitati ovde. U pitanju je open-source aplikacija / servis, koji svojim korisnicima nudi naprednu kontrolu u načinu na koji se njihovi fajlovi skladište i gde se skladište. Ako želite da uz prostor za odlaganje fajlova dobijete i mnoštvo alata koji će vaš svakodnevni rad sa fajlovima učiniti neuporedivo naprednijim i lakšim, onda je Nextcloud idealno rešenje za vas.

Dakle, on je upravo dizajniran i napravljen za one koji traže više od običnog storage-a. Ukoliko želite da ga isprobate, javite se našoj tehničkoj podršci za probnu aktivaciju naloga.

FreeRDP

Ako vaš svakodnevni posao podrazumeva rad sa Windows Remote Desktop-om, onda je ovo svakako alat koji želite da isprobate.

Developeri koji su ga napravili ga opsiuju kao RSP (Remote Desktop Protocol) klijenta za Windows Terminal Servise. Projektat je hostovan na GitHub-u, pa ako imate volje i znanja možete se i vi uključiti u razvoj.

 

Flyspray

Ako želite dobro rešenje za praćenje i evidentiranje bagova, onda je ovo pravi alat za vas. U pitanju je web alat zasnovan na Apache-u i ima upravo sve što biste mogli poželeti od takvog alata. Dovoljno govori činjenica da ga ArchLinux koristi kao bug-tracker.

Podržava MySQL i Postgre SQL kao serverske baze podataka i obezbeđuje funkcionalnosti kao što su glasanje, email notifikacije (zahteva da bude instaliran i konfigurisan zaseban email server), a opciono i Single-Sign-On (SSO) koristeći korisnikove Facebook i Google naloge.

LogicalDOC

U pitanju je nagrađivani, napredni veb dokument-menadžment sistem (DMS). Kao takav je odličan izbor za organizacije kojima je potrebno pouzdano rešenje otvorenog koda za upravljenje dokumentima. Dodatno LogicalDOC obezbeđuje kontrolu nad tim resursima putem kontrole pristupnih rola.

Zbog svoje fleksibilne arhitekture može se koristiti kao stand-alone mašina, kao server i kao deljeni servis. ili kao SaaS (Software as a Service) rešenje.

Blender

Ako se kojim slučajem bavite razvojem igara, video editovanjem ili 3d modelovanjem, onda ste se do sada verovatno već susreli sa ovim alatom. Ako vam je neka od nabrojanih aktivnosti hobi, ili planirate da promenite karijeru u tom pravcu, onda definitivno treba da isprobate Blender.

Imajući u vidu da je u pitanju FOSS alat, možemo reći da uopšte ne zaostaje za konkurencijom u domenu komercijalnog softvera. Čak naprotiv, u pitanju je alat koji pored svega ostalog može raditi i na različitim platformama kao što su Windows, Linux i macOS.

DVDStyler

Ukoliko ste bavite kreiranjem videa, ovaj alat će vam pomoći da to uradite na veoma profesionalan način. Kao ozbiljan alat čak vam omogućava da kreirate sopstvene interaktivne menije ili da izaberete između nekih koji su dostupni u samoj aplikaciji. Možete dodatavati titlove kao i različite audio i video formate.

Dodatno, integriše se sa DVD rezačem za direktno narezivanje iz aplikacije.

 

OSQuery

Kao što mu i samo ime nagoveštava, OSQuery obezbeđuje pristup podacima u realnom vremenu u formi tabela, i događaja koji mogu biti predmet upita, koristeći sintaksu sličnu onoj koju ima SQL.

Sa ovim alatom možete recimo pretraživati svoj sistem u potrazi za neovlašćenim upadom u sistem, dijagnostikovanjem problema, ili generisati korisne izveštaje o aktivnostima aplikacije.

Ukoliko posedujete makar i najosnovnije znanje SQL-a, pribavljanje informacija korišćenjem ugrađenih tabela u OSOQuery-ju, će biti jednostavan zadatak.

Zanimljivost u vezi sa ovim alatom jeste da je razvijen i održavan od strane ljudi iz Facebook-a.

To bi ukratko bilo sve što se tiče ove naše liste. Ukoliko imate neki FOSS alat da dodate na ovu listu, pišite nam u komentare da bismo razmotrili eventualnu dopunu na osnovu vašeg predloga.

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *