koji hosting i server

Koji mHosting ili mServer je pravi izbor za moj sajt?

31 јула, 2015
Vladislava Janicic

Kako da odaberem web hosting za svoj sajt?

Imam sajt koji ostvaruje X poseta mesečno, koji web hosting da izaberem? Ovakva pitanja često čujemo, a jako je nezahvalno dati procenu bez boljeg uvida i detaljnijih informacija, jer je svaki sajt priča za sebe i mnogo faktora utiče na potrošnju resursa. Najbolje je da nas kontaktirate i da vaš pojedinačni slučaj ispitamo i damo vam adekvatnu procenu. Ipak, za generalni slučaj, neke opšte smernice se sastoje iz sledećih elemenata:

1. Platforma koju sajt koristi:

Svaka platforma ima svoju minimalnu preporučenu količinu resursa koju je potrebno obezbediti da bi funkcionisala brzo i ispravno. Na primer, WordPress kao najčešći izbor sam po sebi ne zahteva previše resursa, ali što je veća baza, kao i u zavisnosti od teme koja se koristi i broja instaliranih dodataka, to je i više resursa potrebno. Sa druge strane, na primer Magento, kao prvi izbor mnogih za ecommerce rešenje, u startu zahteva mnogo jači server da bi radio stabilno, a što je veći broj proizvoda i kompleksniji shop, zahtevi su sve veći.

Takođe, u zavisnosti od kvaliteta i optimizovanosti samog CMS-a i pratećeg koda, brzina i performanse sajta mogu se drastično razlikovati na istom serveru. To znači sajt sa lošim kodom može raditi i 10 puta lošije u odnosu na sajt sa dobrim kodom, pa će samim tim zahtevati i vece resurse, čak do nekoliko puta.

2. Koliko je sistem optimizovan:

Svaki od poznatih sistema nudi brojne mogućnosti optimizacije. Neke se mogu primeniti u skoro svim situacijama, neke pak odgovaraju različitim tipovima sajtova, a u nekim situacijama jednostavnog a dobrog rešenja nema. Primera radi, WordPress koji ima dobro podešeno keširanje i nema previše pluginova, može podneti i višestruko veće posete, nego u slučaju da keširanje nije uključeno i podešeno. Takođe, u slučajevima gde nema mnogo promena na sajtu (komentara, novih objava i slično), ovakva rešenja su mnogo efektnija, nego u slučaju sajtova gde se stalno nešto menja.

Treba imati u vidu i da sama podešavanja servera u mnogome mogu da promene način na koji on rešava pojedine upite i da značajno smanje potrebu za dodatnim resursima i ubrzaju učitavanje. Ovo je još jedan od razloga zbog kojih je najbolje obratiti se profesionalcu prilikom inicijalnog odabira i setupa sajta na novom hostu.

3. Poseta:

Poseta je uvek značajan faktor. Ovde se ne misli samo na ukupnu posetu, što se kao parametar često navodi u pitanju, već to kako je raspoređena tokom dana može dosta uticati. Ukoliko je sajt čitan tokom dana, ali nema velike udare i skokove, zahtevaće mnogo manje resursa, nego u slučaju kada ima povremene udare i drastične skokove broja posete. Cloud rešenja nude mogućnost skaliranja u takvim situacijama, ali ni to rešenje nije idealno ako skokovi nisu perodični već se svakodnevno dešavaju. U tom slučaju se treba ravnati prema periodu najvećeg saobraćaja.

A kako se navedeno može primeniti u slučaju mCloud-a?

Ukoliko želite da sajt od starta postavite na zdrave osnove, ili ukoliko ste prerasli kapacitete deljenog hostinga i/ili njime niste zadovoljni, mCloud servisi su pravi izbor jer obezbeđuju garantovane resurse, bez obzira koji tip usluge izaberete. Ako je sajt jednostavan, mali i tek na početku razvoja, i najmanji Cloud Hosting paket će verovatno biti sasvim dovoljan za prvo vreme (osim u slučaju da je sama platforma od starta zahtevnija, kao npr. neko ecommerce rešenje, pa je neophodno od starta krenuti sa više resursa). Kada aktivnosti na sajtu i poseta počnu da rastu treba preći na veći paket i to će biti rešenje sigurno neko vreme.

Ako je u pitanju sajt koji već postoji, moguće je napraviti procenu resursa koji su mu potrebni – prvo prostor na disku i mesečni protok, što sigurno već imate ili informaciju možete jedinostavno dobiti, a zatim i na osnovu analize parametara posete i upoznavanja sa zahtevnošću same platforme. U tom slučaju, mHosting takođe može biti dobro rešenje, pogotovu ako nemate specifične zahteve i potrebu za finim podešavanjima i punim (root) pristupom serveru, ali ako to nije slučaj i vaš sajt ima promenljivu posetu, možda je bolje da odmah inicijalno što preciznije odaberete sve potrebne resurse i potom ih u hodu pojedinačno prilagođavate svojim trenutnim potrebama u okviru Cloud Server servisa.

Ukoliko i dalje ne možete da procenite šta je rešenje za vaš sajt, pošaljite nam poruku sa osnovnim podacima o poseti i platformi, i u najkraćem roku ćemo vam poslati našu procenu situacije!

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.