Kako sačuvati internacionalni domen?

15 априла, 2019
Jelena Opačić

U tekstu „Ko su tapkaroši domena i kako pokrenuti arbitražni postupak“ mogli ste da pročitate kako putem arbitraže možete povratiti nacionalni domen, ukoliko ga je neko drugi registrovao, a imate istomeni žig ili dokažete da se radilo o sajber kriminalu. Nacionalni internet domeni u velikoj meri pružaju zadovoljavajući stepen pouzdanosti i bezbednosti jer ne mogu da ih registruju neidentifikovane firme ili pojedinci, što je jako bitno u sprečavanju zloupotreba domena (lažno predstavljanje, sajber kriminal i drugo). Na primer, ukoliko se desi da Vam neko „ukrade“ domen (lažno se predstavi i traži transfer, promenu podataka i slično), domen možete vratiti. Ali, da li je takav slučaj i sa internacionalnim domenima?

gTLD domene (.COM, .NET, .ORG…) može da registruje svako, čak i sa potpuno izmišljenim podacima. Ukoliko neko registruje domen koji želite pre vas, verovatnoća da ga dobijete drugim putem osim otkupom, je skoro pa ravna nuli. Takođe, ukoliko vam neko ukrade domen, situacija je slična. Naime, email adresa je ključni element pri registraciji gTLD domena, jer na nju stižu sve potrebne informacije za bilo kakvu modifikaciju, transfer i obnovu domena. Ako neko zlonameran pristupi mailoboxu navedene kontakt email adrese, može promeniti parametre za pristup tom nalogu, pokrenuti i odobriti transfer na drugog registra, promeniti podatke o vlasniku domena i za veoma kratko vreme kompletno preuzeti vaš domen na kome se možda zasniva ceo vas biznis! Savetujemo vam da pročitate jednu veoma poučnu priču o tome kako je neko putem pretetog domena preuzeo identitet drugog lica „A story of how PayPal and GoDaddy allowed the attack and caused me to lose my $50,000 Twitter username“ –  gde je krajnja namera bila preotimanje atratktivnog twiter naloga, ali je cilj mogao da bude i samo naziv domena (koji je u ovom slučaju samo poslužio svrsi, pa je na kraju ipak vlasniku jer je sarađivao i prepustio twitter nalog).

O čemu morate da vodite računa kako biste sačuvali vaš internacionalni domen:

  • Proverite da je domen registrovan na vas – ne prepuštajte to osobi koja vam pravi sajt, jer ga može registrovati na sebe, pa ukoliko se prekine saradnja među vama može vas ucenjivati domenom ili ga jednostavno zadržati za sebe i preusmeriti na drugi sadržaj.
  • Održavajte kontakt podatke i šta god da menjate (email, telefone, zaposlene…) ažurirajte i na samom nalogu gde je registrovan domen.
  • Za kontakt koristite pouzdanu email adresu – adresu kojoj samo vi imate pristup, koja nije u okviru istoimenog domena ili nekog privremenog domena koji koristite, na sigurnom mail serveru.
  • Nemojte pamtiti lozinku za pristup nalogu na računaru i drugim uređajima, pogotovu ako nisu adekvatno zaštićeni ili ih još neko pored vas koristi – računar može biti zaražen i uhakovan, mobilni uređaj izgubljen i sl.
  • Koristite dodatne mere identifikacije i zaštite za pristup nalogu i emailu (two-factor autentifikacija).
  • U domenu registracije domena i hostinga, sarađujte samo sa proverenim firmama koje se pridržavaju procedura u radu i svojom reputacijom garantuju sigurnost vaših podataka.
  • Ne klikćite na sumnjive mailove – pogotovu ako piše da je od registra, banke, internet provajdera, fejsbuka i sl, sa upozorenjem da vam je neko hakovao nalog i da brzo kliknete da promenite lozinku. Dobro proverite ko je pošiljaoc i ako niste sigurni prosledite slobodno svom provajderu mail da prekontroliše.

Ako imate još neki savet, slobodno dopišite u komentarima.

 

1 komentar. Ostavi novi

Registracija domena na odgovorno lice je kljucni korak. To vam je isto kao da registrujete firmu u APR-u na drugu osobu. Rizikujete sve.

Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.