Kako pronaći inspiraciju za paletu boja za sajt (ili bilo šta drugo)?

25 октобра, 2016
Ivan Minić

Kada razmišljate o novom početku, izbor boja ili kombinacija boja imaju veoma važnu ulogu. Boje izazivaju emocije i sa sobom nose brojne asocijacije. Kombinovanje boja je takođe priča za sebe. Postoje kombinacije koje su očigledne i „sigurne“, a postoje i one koje su neočekivane, smele, a opet – fantastične.

Evo nekoliko predloga kako da pojednostavite i unapredite odabir boja i njihovih kombinacija, i sigurno dobijete odlične rezultate.

Na primer, možete koristiti servis Brands in Colours koji pokazuje koje tačno boje koriste poznati online brandovi.  Na sajtu BrandColors čeka vas nešto veća kolekcija, ovoga puta i offline brandova.

Sa pojednostavljivanjem stilova u grafičkom dizajnu i prelaskom na minimalizam i flat dizajn, boje i kombinacije su dobile na značaju. Upravo dok je percepcija stručne javnosti počela da se okreće u pravcu jednostavnih rešenja nastajala je prva zajednica ljubitelja boja i paleta ColourLovers.com. Na ovom sajtu je više od 7 miliona ljudi podelilo preko 4 miliona paleta koje ukupno sadrže više od 9 miliona boja. Mnogo miliona svega 🙂 Mnogo inspiracije. Vreme je možda pregazilo ovakav pristup, ali je kolekcija svakako ogromna.

Današnjem webu mnogo je svojstveniji prikaz kakav nude PalettableColorDrop, Color.Adobe ili za hard core geekove Color-Hex. Tu je i Coolors.

Veoma zanimljiv alat je Impalette, koji vam nudi mogućnost da uploadujete slike koje volite, a algoritam će iz njih izvući paletu dominantnih boja.

Ako volite pastelne flat boje, evo idealnog alata koji vam može pomoći da nađete osnovnu i komplementarnu boju – Simple Flat Colour Selector.

Ukoliko volite Google i način na koji oni prethodnih godina kroz pokret material design pristupaju bojama, evo prave lokacije i za vas Material Palette.

Slični postovi:

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.