Da li daltonisti vide vaš sajt kako treba?

15 августа, 2016
Ivan Minić

Daltonizam je naziv za anomaliju čula vida koju karakteriše slepilo za neku od boja. Naziv je dobila po engeskom hemičaru Džonu Daltonu koji je i sam imao ovaj poremećaj vida. Iako verovatno nikada niste razmišljali o tome, daltonisti čine oko 4% svetske populacije. Daltonizam je učestaliji kod muškaraca, pa ako su oni vaša ciljna grupa, imajte u vidu da čak oko 8% muškara pati od nekog od oblika. Po nekim istraživanjima, u Srbiji je ovaj procenat i viši, i kreće se oko 13% kod muškaraca i oko 3% kada su žene u pitanju. Razlog zbog koga je poremećaj dominantno učestaliji kod muškaraca je zbog toga što je nasledan i prenosi se X hormozomom. Kako sve boje prepoznajemo kako proizvod kombinacije signala na receptorima tri osnovne boje (crvena, zelena, plava), protanopija – kad osoba ne prepoznaje crvenu boju, deuteranopija – kad osoba ne prepoznaje zelenu boju i tritanopija – kad osoba ne prepoznaje plavu boju.

Kako spektar boja izgleda daltonistima?

Color_blindness

O čemu bi trebalo da povedemo računa?

Ključno je da imate u vidu da boja sama po sebi ne bi trebala biti jedini indikator ili nosilac poruke. Npr, ako vam je jedini pokazatelj da li je nešto spremno „virtuelna lampica“ koja menja boju iz crvene u zelenu, iako deluje kao dobra ideja, mnogi to neće videti. Upotreba dodatnih ikona, simbola, ili nekog drugog indikatora bi mogla popraviti situaciju.

Takođe, potrudite se da postoji jasan kontrast između boja koje koristite (svetla pozadina i tamna slova ili obrnuto). Izbegavajte određene kombinacije, i to konkretno: zeleno i crveno, zeleno i braon, plavo i ljubičasto, zeleno i plavo. U velikom broju slučajeva, ove boje daltonistima mogu izgledati isto. Takođe, kombinacije koje ne bi bilo loše preskočiti, ako ne postoje jasne razlike u kontastu su – svetlo zelena i žuta, plava i siva, zelena i siva, tamno zelena ili plava i crna.

Pošto je teško pretpostaviti kako to izgleda ako i sami ne možete videti, jedan od načina da vidite kako neki sajt izgleda daltonistima je i upotreba ChromeLens dodatka za Google Chrome.

Ne možete učiniti da vide boje koje ne vide, ali vaš zadatak je da se poruke prenesu uprkos tome što ih ne vide.

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.