Kako da testirate kada nešto menjate na sajtu?

12 јуна, 2017
Ivan Minić

Dobre prakse kažu da stvari ne treba menjati na živom sajtu, već da sve lepo treba istestirati na kopiji, a zatim primeniti na originalu.

Ipak, ponekad, interevencije zahtevaju da budemo brži od toga.

  1. Imajte uvek spreman restore pri ruci. Bitno je da, ukoliko je potrebno, možete reagovati brzo.
  2. Ispraznite / invalidirajte keš na vašem sajtu, ukoliko ga koristite. Ako to ne uradite, verovatno nećete videti izmenu, a ako je i budete videli vi, korisnici verovatno neće 🙂
  3. Testirajte u browseru koji koristite. Ako nije sve ok, znate da je vreme za povratak u laboratoriju, a ako jeste, pred vama je još nekoliko koraka.
  4. Testirajte u ostalim browserima. Ovde možete koristiti neko gotovo rešenje, poput BrowserShots – besplatan a sjajan alat.
  5. Na webu, brzina je vrlina. Testirajte da li se sajt i dalje ponaša dobro na Google PageSpeed testu.
  6. Ako ste menjali nešto u konfiguraciji, proverite linkove. Ovo i nema nekog smisla da radite ako ste imali sitnu intervenciju, ali ako ste radili nešto krupno ispod haube, testirajte da li ima slomljenih linkova.
  7. Ne zaboravite da sve istestirate i na drugim uređajima. Telefon imate kod sebe gotovo sigurno, ali ipak nije loše pogledati na većem broju uređaja. Jednostavniji i brži način da to izvedete bez previše napora je da koristite servis poput Sizzy.

Ako ste prošli navedene korake, gotovo sigurno je sve ok 🙂

1 komentar. Ostavi novi

Dobri saveti. Testiranje na kopiji. 😀

Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.