kako konvertovati fajlove

Kako konvertovati fajlove uz malu pomoć interneta?

26 јануара, 2016
Ivan Minić

Pre samo nekoliko godina, situacija u kojoj dobijete od nekoga materijal pravljen u programu koji nemate na računaru, rešavala se tako što bi tražili u okruženju, a onda i kod poznanika i njihovog kruga prijatelja i saradnika nekog ko ima baš taj program, a zatim i odgovarajuću verziju. Ako bi uspevali da ovakvu situaciju rešite, osećali biste se kao superheroj makar na kratko. Često, rešenja nije bilo. U oba slučaja, čak i u onom uspešnom, dragoceno vreme je izgubljeno na potpuno besmislenu aktivnost. Kad u jednačinu uključimo i to da su računari bili sporiji, da je internet bio spor, da su mailbox-ovi često bili ograničene veličine, a pametni telefoni su bili tek počeli da podsećaju na ono što su danas…

Bilo da je u pitanju prebacivanje PDF dokumenata u Word, ili je neko poslao logo u Corelu, a vaš dizajner nema načina da ga importuje u Ilustrator, ili je u pitanju neki egzotičniji format, a uz upotrebu brojnih besplatnih alata (kakav je Open Office i Libre Office, GIMP, Inkscape i sl) dolaze i brojni novi formati. A sta ako vam je neko poslao RAR datoteku, koju vi ne možete otvoriti na službenom računaru, a ne možete instalirati dodatni software?

Rešenje postoji, i besplatno je.

Pre 10ak godina, Majk i Kris Vajli iz Engleske su pokrenuli servis Zamzar.com. U pitanju je bio prvi besplatan i jednostavan servis za konverziju izmedju mnoštva različitih formata. U startu je to bilo desetak formata, ubrzo je to počelo da raste, a danas je broj impresivan. Servis je besplatan, ali postoji mogućnost premium članstva koje daje prioritet u konverziji, pošto besplatni korisnici moraju da čekaju svoj red kada je konverzija u pitanju. To nije naročiti problem jer je čekanje uglavnom kratko, a svaki korisnik dobije notifikaciju na e-mail kada je konvertovani fajl spreman za preuzimanje, ali kada je vreme kritičan faktor, može biti problem.

Drugi, noviji servis koji donosi i brojne druge stvari je CloudConvert. Iza njega stoje Nemci, a i on podržava ogroman broj formata, čak i više od Zamzar. Uz to, nudi integraciju sa Google Drive, Dropbox, OneDrive i Box-om, a konverzija se odigrava u browseru i nije potrebno da čekate mail obaveštenja (mada ponekad nije loše i to aktivirati, ako je servis prebukiran).

Bilo kako bilo, uz ova dva servisa većina problema sa neadekvatnim formatima fajlova koje dobijate biće brzo i lako rešena.

 

1 komentar. Ostavi novi

Super saveti, poslužiće, hvala 🙂

Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.