nextcloud-desktop-client

Nextcloud Desktop Client 3.0 sa E2E enkripcijom

30 августа, 2020

Za sve korisnike Nextcloud-a stiže lepa vest da je desktop klijent verzija ove aplikacije konačno pojačana sa E2E enkripcijom. Naime kompanija Nextcloud GMBH sa sedištem u Štutgartu je 18.08.2020. objavila da je Nextcloud Desktop Client 3.0 dostupan za preuzimanje sa njihovog zvaničnog sajta, a da je osim E2E enkripcije ova verzija dobija i novi interfejs. Naravno, korisnike je pre svega obradovala vest o E2E enkripciji.

Profesionalna E2E enkripcija

Sa novom verzijom svim desktop i moblinim korisnicima je omogućeno da koriste sve prednosti profesionalne E2E enkripcije, iste onakve kakva se primenjuje u velikim kompanijama. Ovo znači da je na nivou direktorijuma omogućena lokalna enkripcija, gde su svi fajlovi kao i njihovi nazivi i meta podaci enkriptovani.

Primenom Cryptographic Identity Protection (CIP) tehnlogije omogućeno je potpisivanje sertifikata od strane servera i lako dodavanje novih uređaja.

Dizajn ove enkripcije omogućava da se po potrebi implementira i HSM (Hardware Security Module) za potrebe izdavanja sertifikata u korporativnom okruženju. Pored toga, dizajn podrazumeva da server nikada nema pristup nekriptovanim fajlovima i ključevima, niti im na bilo koji način može biti omogućen preko servera.

Zahvaljujući implementiranoj E2E enkripciji korisnici Nextcloud-a više nisu prinuđeni da ručno rade razmenu ključeva, dele velike enkriptovane diskove ili složene lozinke.

Razmena i sinhronizacija ključeva se vrši automatski od strane servera, pa nije potrebno dodatno angažovanje niti bilo kakva aktivnost od strane korisnika.

U nekom od narednih izdanja Nextcloud je najavio proširenje E2E funkcionalnosti i za bezbednu razmenu fajlova sa drugim korisnicima.

Takođe, sve navedeno je omogućeno i za Android korisnike, zajedno sa osveženim korisničkim interfejsom i dark modom, a sve u skladu sa najnovijom verzijom Android OS-a.

Za sve one koji žele da se bliže upoznaju sa ovom novom funkcionalnošću, Nextcloud je objavio dokument koji možete počitati ovde.

Nextcloud Hub dostupan i za desktop korisnike

Kao što već znate Nextcloud Hub je platforma za saradnju u okviru Nextcloud-a na kojoj korisnici mogu lakše da razmenju i uređuju fajlove i dokumeta na kojima rade.

U Nextcloud Desktop Client 3 novi interfejs je omogućio njegovim korisnicima lakši pristup aplikacijama na serverskoj strani.

Klikom na ikonicu u system tray-u desktopa aktivira se meni sa listom događaja na serveru, informacijama o korisniku i listom aplikacija. Uvidom u listu aktivnosti na serveru korisnici mogu lako da pristupe podešavanjima za razmenu fajlova.

Takođe, u fajl menadžeru, sada je omogućeno da desnim klikom na dokument direktno možete menjati sadržaj dokumenta u online office document editor-u. Pored toga, korisnicima je i omogućeno da tokom razmene fajlova ostave poruku / zabelešku primaocu fajla.

Sve u svemu, lepe vesti od Nextcloud-a, a očekujemo da već sa sledećom verzijom bude još sličnih prijatnih iznenađenja.

Slični postovi:

Kako da hash-ujete password u Linux-u
Enkripcija fajlova u Linux-u
Kako podesiti Nextcloud

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.