Da li je Facebook video baš prava stvar za vas?

29 августа, 2017
Ivan Minić

Nedavno smo vam pisali o tome kako da snimite bolji video sadržaj, a danas se bavimo zašto je baš taj video postao toliko važan. Video je veoma važan deo interneta od samih početaka, ali tek uz dostupnost širokopojasnog interneta postaje sveprisutan.

Danas je svuda, na svim društvenim mrežama je veoma važan deo, a često kažemo da je Google najpopularniji pretraživač, a da je Youtube zapravo drugi, i da njegova popularnost toliko raste iz godine u godinu da je Youtube postao ozbiljan deo svake digitalne strategije. Youtube je u vlasništvu Google-a, a Facebook je pre dve godine odlučio da ozbiljno uđe u tržišnu utakmicu.

Rezultati kažu da trenutno svakoga dana korisnici pogledaju 1 milijardu sati video materijala na Youtube. Na Facebook-u je ova brojka 10x manja, pa ipak, ni to nije uopšte zanemarljivo. Youtube ima ogromnu bazu najpopularnije muzike, a celokupni sadržaj se akumulira već desetak godina, sve je pretraživo, gomilu stvari korisnici ciljano prave da bi bile pronađene. Sa druge strane Facebook video vidite ako je sponzorisan, ili ako je neko vaš podelio. Viralnije se i prirodnije širi.

Statistike kažu da u Facebook video klipove koje korisnici postavljaju direktno na svoje stranice i profile nagrađuje sa, u proseku 10 puta više poseta nego što je to slučaj sa sadržajima koje korisnici linkuju a nalaze se na Youtube. U celom procesu favorizovanja, Facebook je pre nekog vremena omogućio automatsko puštanje video klipova (doduše bez zvuka) kada korisnik pređe mišem preko njega (a to se neminovno dešava dok skrolujemo svoj tajmlajn).

Ok, sad kada to znamo, kako to možemo da iskoristimo za svoj biznis?

Uz dovoljno svetla, vaš smartphone ili tablet može biti sasvim dovoljno dobra kamera da snimite dobar promotivni video, a uz malo truda i besplatne dostupne alate za montažu, nebo je granica. Naravno, u startu ćete napraviti nešto lošije, a kroz vreme ćete se popravljati. Pogledajte tekst za početka kako da izbegnete neke od ovih grešaka i zamki.

Evo još nekoliko saveta koji se odnose konkretno na Facebook video:

  1. oko 70% video pregleda na Facebook-u nikada ne uključe zvuk. Dakle, ako se vaš video zasniva na tome, imate problem. Problem koji je lako rešiti, da se razumemo, ako znate da on postoji. Sada znate. Titlujte video.
  2. video ne sme biti predug, a u prvih 5 sekundi mora da nosi poentu zbog koje korisnik treba da ga pogleda. Storytelling nije jednostavan ni u tekstualnoj, a kamoli u video formi, ali i to se vežba. Razmišljajte da video mora da ima jasan tok i da drži pažnju.
  3. idealno bi bilo da bude u kvadratnoj formi. I zbog Facebook-a i zbog Instagrama – prosto, na taj način imate maksimalan prostor da ispričate svoju priču.
  4. kada video uploadujete na Facebook, napravite efektan custom thumbnail da bi izvukli maksimum
  5. ukoliko je zvuk ipak esencijalan, sugerišite korisnicima da bi u trebalo da ga puste
  6. kada je naziv u pitanju – kratak naziv donosi više klikova, duži donosi bolji engagement – dakle, probajte 🙂
  7. na kraju videa napravite call to action, pozovite ljude da podele, iskomentarišu, posete sajt
  8. kada ispucate prirodni potencijal videa, ako ste imali dobre rezultate, koristite Facebook oglašavanje – prikazi videa su i dalje jako jeftini, a veoma efikasni.

Koristite li vi FB video u promociji svog biznisa?

Slični postovi:

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.