wordpres 4.4

WordPress 4.4 stiže 8. decembra – evo šta donosi:

1 децембра, 2015
Ivan Minić

Aktuelna verzija WordPress-a 4.3 – Billie Holiday izašla je 18. avgust 2015. a nova verzija, za koju se još uvek ne zna po kom će džez muzičaru nositi ime, izlazi 8. decembra. Obično je period između tema oko šest meseci, a ovaj put je malo kraće. Evo šta nam novi WordPress donosi:

1. Nova default tema: Twenty Sixteen

Nova tema, za godinu koja dolazi. Kao i prethodnih nekoliko, od 2010. na ovamo, WordPress donosi novu osnovnu temu. Fleksibilna tema koja odlično radi na svim uređajima, odlična tipografija, dolazi u pet kolor šema, ali je moguće prilagoditi gotovo sve, a tema podržava i custom zaglavlja.

2. Responzivne slike

Još jedna vrlo važna novina za sve koji razmišljaju o tome kako će njihov sajt izgledati i funkcionisati na mobilnim uređajima – WordPress će u default temi podržavati responsive slike. Ovo će raditi uz upotrebu srcset atributa. Ovo bi trebalo da značajno ubrza učitavanje stranica.

3. oEmbed

Iako već neko vreme WordPress podržava oEmbed, i na taj način korisnicima omogućava jednostavno embeddovanje sadržaja sa drugih sajtova, od ove verzije svaki WordPress sajt će biti oEmbed provajder, što znači da će, ukoliko ovu opciju uključite, vlasnici drugih sajtova moći da uključe sadržaj vašeg sajta u svoje objave. Ovo je bilo moguće i ranije, uz odgovarajući plugin, ali sada će biti dostupno kao deo osnovnih funkcionalnosti.

4. Term Metadata

Nešto na čemu tim Automattica radi već duže vreme je unapređivanje funkcionalnosti taksonomija, pa tako od ove verzije, termini mogu imati metadata uz sebe, kao što imaju i postovi, što će u mnogome povećati upotrebnu vrednost.

5. REST API

Prethodnih meseci se dosta govorilo o upotrebi REST API-ja, a od ove verzije WordPress-a on će postati integralni deo jezgra. Ovo je samo prva faza i očekuje se dodatno proširivanje mogućnosti u verzijama koje slede.

6. Unapređen Title

Iako je način generisanja naslova stranice promenjen u verziji 4.1, verzija 4.4 donosi nova unapređenja. Za autore tema to otvara nove mogućnosti, ali će i stari način generisanja naslova funkcionisati do daljnjeg. Više o tome možete pročitati ovde.

7. Upiti za komentare

Upiti ka bazi za komentare su podeljeni na više upita i drugačije funkcionišu u cilju poboljšanja performansi. Upiti nude gomilu novih funkcionalnosti a za više informacija možete pogledati ovaj link.

Osim toga, kao i u svakoj verziji i u ovoj je bilo mnoštvo sitnih izmena „ispod haube“ a sve o tome možete pročitati na WordPress Core blog-u.

1 komentar. Ostavi novi

Konačno dugo čekane opcije 2,4 i 6. Nadajmo se da će nadogradnja proći bez većih poteškoća.
Sve manja potreba za instalacijom dodataka i sve manje izlaganje WordPress platforme nepotrebnim bezbedonosnim rizicima i propustima je za svaku pohvalu.

Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.