linux kernel 5.18

Stigao je Linux Kernel 5.18

31 маја, 2022

Linus Torvalds je pre nekoliko dana (22.05.2022) godine najavio izdavanje i opštu dostupnost Linuxa 5.18 kao najnovije serije stabilnih kernela za GNU/Linux distribucije, dodajući mnoge nove funkcije i poboljšanu hardversku podršku.

Linux kernel 5.18 dolazi tačno dva meseca nakon serije Linux 5.17 kernela i dobio je sedam RC (Release Candidate) prekretnica tokom svog čitavog razvojnog ciklusa, što je pomoglo developerima kernela da isprave uočene bagove i poboljšaju postojeću funkcionalnost.

Najvažnije karakteristike Linux kernela 5.18 uključuju prelazak na standard kompajlera C11, podršku za „korisničke događaje“ u sistemu praćenja, podršku za AMD-ovu funkciju „host sistem management port“, podršku za 64-bitne kontrolne checksum-e na NVMe uređajima, podršku za Intelovu funkcionalnost „hardverskog feedback interfejsa“, podršku za indirektno praćenje grananja za x86 arhitekturu, kao i bolje performanse planiranja procesa na AMD Zen CPU-ima.

Linux 5.18 takođe poboljšava Btrfs fajl sistem sa podrškom za dve nove ioctl() operacije omogućavajući direktno čitanje i pisanje do obima datoteke i podršku za unakrsno montiranje reflink/dedupe, poboljšava funkciju generatora slučajnih brojeva, poboljšava podsistem io_uring, dodaje podršku za RSA enkripciju virtio-cripto uređaju i dodaje novu Keep_last_dots opciju montiranja exFAT sistemu datoteka tako da više ne uklanja krajnje tačke iz imena datoteka.

Takođe vredi pomenuti i činjenicu da 32-bitni PowerPC sistemi konačno podržavaju zakrpe uživo u Linux kernelu 5.18, koji takođe implementira podršku za Intel softverski definisani silikonski drajver, podršku za ID-mapirano montiranje na sistem datoteka F2FS, ugrađenu podršku za NFSv3 u sistemu datoteka NFS, podršku za alokator BPF programa za pakovanje memorije, i novi mehanizam za ulazak/izlaz funkcije fprobe za ispitivanje više funkcija sa jednim rukovaocem sonde, zasnovan na ftrace.

Za ARM korisnike, Linux kernel 5.18 donosi podršku za odvojene prekidne i virtuelno mapirane stekove jezgra u 32-bitne ARM sisteme, kao i podršku za novi QARMA3 algoritam za autentifikaciju pokazivača.

Za RISCV arhitekture, Linux 5.18 uvodi podršku za format tabele stranica „Sv57“, novu perf implementaciju koja koristi SBI PMU i Sscofpmf ekstenzije, podršku za ekstenziju SBI CPU-idle i podršku za sekvence koje se mogu ponovo pokrenuti. Takođe, PA-RISC arhitektura je dobila minimalnu vDSO podršku.

Između ostalih značajnih promena, Linux kernel 5.18 ukida podršku za sistem datoteka ReiserFS, poboljšava podsistem za premošćivanje sa podrškom za višestruka stabla, dodaje podršku za fragmente mehanizmu ekspresne putanje podataka (XDP) i dodaje novi prsten ključeva jezgra Linuxa koji se zove mašina, koja sadrži TPM-ove ključeve vlasnika mašine (MOK).

Na kraju, ali ne i najmanje važno, Linux 5.18 uključuje brojne nove i ažurirane drajvere za bolju hardversku podršku. Najznačajnije uključuju početnu podršku za GPU sa dva jezgra za Panfrost drajver, podršku za HP laptopove koji koriste Realtek audio, InterTouch podršku na ThinkPad T14 i P14s Gen 1 laptopovima, podršku za Razer BlackWidow tastature, Fn mapiranje za MacBook Pro laptopove sa Touch Bar-om i razne poslastice za Mac računare sa Apple T2 bezbednosnim čipom i nekoliko modela Apple Magic Keyboard.

Linux kernel 5.18 je trenutno dostupan za preuzimanje sa web sajta kernel.org za one koji vole kompajliranje sopstvenih kernela. Ukoliko ste više za stabilnu verziju koja je namanjena baš za vašu omiljenu GNU/Linux distribuciju, onda ćete morati da sačekate još koju nedelju.

Slični postovi:

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.