freebsd

Šta su FreeBSD, NetBSD i OpenBSD?

31 јануара, 2022

Ukoliko ste malo bolje upoznati sa istorijom Unix i Linux sistema, verovatno je da ste u nekom momentu čuli ili možda čak i radili na FreeBSD, NetBSD ili OpenBSD sistemima. Za one kojima nisu poznati ovi sistemi, u ovom tekstu ukratko predstavljamo šta su FreeBSD, NetBSD i OpenBSD.

Šta je BSD i kako je nastao

BSD je akronim za Berkeley Software Distribution. Napravili su ga studenti sa Univerziteta Berkli u Kaliforniji, kako bi poboljšali i dodali neke funkcije operativnom sistemu Unix. Početna ideja je brzo pretrpela promene, pa je BSD uskoro postao praktično novi operativni sistem.

BSD je imao veliki uticaj na svet računarstva. Čak je i Windows preuzeo neke od karakteristika BSD-a. Takođe, MacOS X je zasnovan na BSD-u.

Kada je u pitanju računarska bezbednost, BSD se pokazao kao izuzetno bezbedan OS. Celokupna struktura BSD-a je razvijena i razvija se uzimajući u obzir aspekte stabilnosti, integriteta, bezbednosti i pouzdanosti. Kao posledica toga, to je robustan i efikasan sistem koji se pokazao kao pravi izbor za aplikacije i sisteme koji zahtevaju visoku pouzdanost, stabilnost i bezbednost.

Licenca za korišćenje BSD-a

U svetu slobodnog softvera otvorenog koda, najpoznatija vrsta licenciranja je GPL (GNU javna licenca), koju uglavnom koristi Linux. BSD, međutim, ima svoju licencu. Kroz ovu licencu, svaki pojedinac ili kompanija može da izmeni kod, uključujući i kreiranje novih proizvoda (kao što su to več uradili Microsoft i Apple). Kod GPL licenci, to bi bilo izuzetno komplikovano, da ne kažemo nemoguće. Svaki BSD sistem koji koristi ovaj akronim, poput onih koje ćemo vam predstaviti u ovom tekstu, može se smatrati takvim samo ako koristi ovu vrstu licenciranja.

FreeBSD

FreeBSD operativni sistem je jedan od najčešće korišćenih u svetu slobodnog softvera. Ima pravu armiju obožavalaca i programera. Ujedno, ima i najveći broj aplikacija za koje je lako pronaći dokumentaciju i podršku na Internetu. Čak postoji i dokument koji se zove FreeBSD Handbook koji je odličan priručnik za one koji žele da saznaju više o ovom OS. FreeBSD je takođe razvijen na Univerzitetu Berkli, a prva verzija se pojavila 1990. godine.

Jedna od karakteristika ovog OS je veoma jednostavna instalacija i odlična hardverska podrška. Ipak, važno je napomenuti da možda instalacija i nije tako jednostavna za prosečnog korisnika naviknutog na GUI. Ako ste već navikli da instalirate Linux distribucije u tekstualnom režimu, za vas ova instalacija neće predstavljati problem. Ali ako sa druge strane korisnik sa manje iskustva, preporučuje se da potražite neki materijal koji će vam pomoći prilikom instalacije.

Mana FreeBSD-a je njegova slabija prilagodljivost različitim računarskim arhitekturama. Radi samo na 32-bitnoj Intel platformi (koja uključuje AMD), DEC Alpha, Sparc64 i PoverPC, a kompatibilan je i sa 64-bitnom arhitekturom koju je razvio AMD. Sa druge strane FreeBSD-a pokazuje odlične performanse kada je u pitanju rad sa aplikacijama za web servere i baze podataka.

OpenBSD

OpenBSD sistem je dizajniran da bude pre svega bezbedan. To je primetno već u samom procesu instalacije, gde su podrazumevano onemogućene neke funkcije koje se mogu potencijalno zloupotrebiti od strane napadača. U procesu razvoja OS, kod se stalno testira na eventualne propuste i bagove. Kada se otkrije greška, odmah se razvija i odgovarajuće rešenje/zakrpa. Pitanje bezbednosti je ovde na prvom mestu.

Kada je u pitanju instalacija, OpenBSD nije tako jednostavan kao FreeBSD. Korisniku je potrebno određeno iskustvo, upravo zbog konfigurisanja bezbednosnih modula. Kao i kod FreeBSD-a, OpenBSD se takođe može instalirati direktno preko Interneta, ali ga je češće naći na CD-ovima. Za razliku od FreeBSD-a, OpenBSD ima mnogo bolju podršku za različite platforme. Pored platformi pomenutih u slučaju FreeBSD-a, OpenBSD podržava čak i Mac računare i Sun.

Važna zanimljivost vezana za OpenBSD je da je od njega potekao projekat OpenSSH.

OpenBSD nije baš prikladan za one koji tek počinju da rade sa BSD-om. Neophodno je određeno iskustvo, uglavnom u domenu parametrizacije bezbednosnih parametara.

NetBSD

Objavljen 1993. godine, NetBSD je operativni sistem koji se ističe po tome što je kompatibilan sa velikim brojem različitih platformi. Iz tog razloga je jedan deo korisnika izabrao da ga koristi čak i na svojim starim računarima, jer je kompatibilan i sa nekim starijim platformama.

Dok se FreeBSD fokusira na PC platformu, a OpenBSD na bezbednost, NetBSD se fokusira na prenosivost na različite platforme. Iako NetBSD može izgledati kao druga distribucija Linuxa, ceo sistem, uključujući kernel i korisničke uslužne programe, razvijen je zajedno kao celina. Ovo je u suprotnosti sa načinom na koji distribucije Linux-a spajaju komponente iz više izvora.

Pitanje bezbednosti je naglašeno i u NetBSD-u, ali za razliku od OpenBSD-a instalacija NetBSD-a nije komplikovana. Moguće ga je preuzeti preko Interneta, preko FTP-a, međutim, uobičajeno je da se nađe na CD-u.

Slični postovi:

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.