php 7.0

Šta nam donosi PHP 7.0?

9 децембра, 2015
Ivan Minić

Posle nekoliko meseci razvoja od prve alpha verzije do sedmog release candidate-a, ovih dana nas očekuje finalna verzija PHP 7.0. Evo kratkog pregleda šta nam od zanimljivosti, unapređenja i novih funkcionalnosti donosi:

1. Preskače se broj šest:

Prethodna stabilna verzija PHP-a je 5.6, a verzija 6 je svojevremeno postojala kao eksperiment, od koga se odustalo i koji nikada nije stigao do finalne faze. Zbog toga je razvojni tim odlučio da se nova stabilna verzija PHP-a razvija pod narednim brojem, u ovom slučaju 7.

2. Novi Zend engine:

PHP 4 je još 1999. godine uveo Zend engine, a uz PHP 5 je stigao Zend Engine II. Uz novi PHP dolazi i nova generacija Zend engine-a tzv. PHP#NG (Next Generation).

3. Značajno poboljšanje performansi:

Testiranja sa predfinalnim verzijama su pokazala veoma značajan skok performansi. Za to je zaslužan upravo novi Zend engine koji ima mnoštvo unapređenja kada je upotreba memorije u pitanju, a tu je i just-in-time compilation (JIT), koji omogućava da se kompajliranje radi gotovo u isto vreme kada i izvršavanje, umesto da se na izvršavanje čeka.

4. ErrorHandling:

Zadatak developera će biti bitno olakšan jer novi PHP 7 omogućava da fatalne greške uhvatimo postavljanjem izuzetaka. Izuzeci su podeljeni u dve vrste – traditional exceptions i engine exceptions.

5. Podrška za 64-Bit Windows

Za razliku od PHP 5, sedmica će imati punu podršku za 64-Bit Windows.

6. Spaceship operator <=>

Kombinovani uporedni operator postoji u mnogim programskim jezicima, a od sada i u PHP-u. Služi za poređenje vrednosti, ukoliko je jednako vraća 0, ukoliko je levi veći 1, ukoliko je desni veći vraća -1.

7. Uklanjanje podrške za brojne SAPI-je i ekstenzije:

Primarni cilj PHP 7 je da se performanse unaprede maksimalno, stoga mnoštvo SAPI-ja i ekstenzija iz prethodnih verzija više nije podržano a spiskove možete pogledati ovde i ovde.

8. Anonimne klase:

Još jedna funkcionalnost koja je poznata iz drugih jezika. Više o tome.

9. Scalar Type Hinting i Return Type Declarations:

Scalar type hinting sastoji se od deklasiranja tipova parametar funkcije a povratna vrednost može biti jedan od četiri tipa – int, float, string i bool. Više o tome. Više o Return type declarations, možete pogledati ovde.

Za kraj, vredi napomenuti i to da je dosta urađeno kada je backward compatibility u pitanju, ali da, obzirom da su promene ozbiljne, poželjno je detaljno testirati pre puštanja u javnost. PHP.net je napravio i vodič za prelazak sa PHP 5.6 na PHP 7.

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.