php development

Popularni alati za PHP development

1 марта, 2022

Hypertext Preprocessor, takođe poznat kao PHP, jedna je od naprednih i široko korišćenih platformi za pravljenje web sajtova i web aplikacija.

Kreira se primenom skriptnog jezika servera. Kao rezultat toga, PHP je jedna od najbržih i najšire rasprostranjenih platformi. Štaviše, PHP je jedan od najboljih programskih jezika zbog svoje efikasnosti.

Razvojna platforma je brza i laka za korišćenje u poređenju sa npr Python-om.

PHP obezbeđuje:

  • Dobru dokumentaciju
  • Skripte jednostavne za upotrebu
  • Veliki broj framework-ova
  • U potpunosti omogućava bibliotekama da naprave pouzdanu i efikasnu onlajn aplikaciju.

Stručnjaci su dizajnirali različite PHP alate za razvoj kako bi poboljšali produktivnost programiranja i olakšali PHP-ov posao.

PHP alati su dizajnirani da obezbede programerima PHP eksterno ili interno integrisano razvojno okruženje koje im omogućava da brzo izgrade razvoj PHP aplikacija koje su bogate različitim funkcionalnostima za različite namene.

PHP alati su pre svega tu da vam pomognu da unapredite svoj web sajt i web aplikacije. Zato smo sastavili listu najboljih PHP alata koje koriste i preporučuju mnogi PHP developeri.

Evo liste najboljih PHP razvojnih alata za izgradnju web platforme:

Aptana Studio

aptana studio

Aptana Studio je na vrhu naše liste najboljih PHP alata. To je profesionalno,open-source integrisano razvojno okruženje koje podržava PHP, Python, C++, CSS, HTML i druge web klijentske i serverske web tehnologije.

Brzo kreira web aplikacije i uključuje pomoć prilikom pisanja koda, dovršavanje komandi i proveru sintakse koda. Pored toga, omogućava programerima da koriste dodatke za dodavanje modula u IDE za bolju kompatibilnost koda i olakšava implementaciju zasnovanu na Git-u.

Pomoć prilikom pisanja koda, deployment wizard, integrisani program za debagovanje i integrisani terminal su neke od ključnih karakteristika Aptana Studija. Pomaže PHP programerima u izgradnji i testiranju web aplikacija.

PHPStorm

phpstorm

Pošto je brz i dobro dizajniran, PHPStorm je popularan alat za razvoj PHP-a. Ovaj PHP IDE je kompatibilan sa PHP framework-ovima kao što su Zend Framevork, Yii, Laravel, CakePHP i CMS-ovi kao što su Drupal, Magento i WordPress.

Važne front-end tehnologije, kao što su CSS, HTML5 i JavaScript, podržane su u realnom vremenu, kao i refaktoring, testing unit i debugging. Takođe omogućava programerima pristup bazama podataka, version control sistemima, daljinsku primenu, kompozer, alate komandne linije i ostatku klijentske infrastrukture.

PHP Storm je, između ostalog, najbolji za testiranje. PHP developeri ga smatraju standardnim alatom jer je ujedno i alat za otklanjanje grešaka. Podržava više ekstenzija i pomaže u reorganizaciji koda za potrebe pravljenja web-sajta.

Laravel

laravel

Lavravel je postao jedan od najpopularnijih open source PHP framework-ova za razvoj web aplikacija. Koristeći sesije, rutiranje, autentifikaciju i keširanje, Laravel može bezbedno da upravlja osnovnim onlajn aplikacijama.

Autentifikacija, autorizacija, verifikacija e-pošte, šifrovanje, hešovanje i resetovanje lozinke samo su neke od bezbednosnih funkcija dostupnih u Laravel-u. Bezbedan je i objektno orijentisan za funkcionalno programiranje. Ujedno, Laravel štedi vreme PHP developeru i pomaže u bržem razvoju web aplikacije.

Zend Studio

zendstudio

Zend Studio-ov komercijalni PHP IDE je kompatibilan sa novijim verzijama PHP-a, uključujući PHP 7, i platformama kao što su Linux, Windovs i OS X. Ovaj program ima jednostavan interfejs i većinu najnovijih funkcija potrebnih za ubrzanje razvoja web sajta..

Platforme kao što je Microsoft podržavaju Zend Studio, a nekoliko jezika kao što su JavaScript, C, PHP, C++ i C# se koriste za kreiranje web sajta. Brži je u performansama, a ima i podršku za eclipse plugin. Tu su i funkcije poput pronalaženja i indeksiranja PHP koda. Zend Studio je nov, ali mu i neki starije aplikacije mogu pozavideti na efikasnosti.

Eclipse

eclipse

Eclipse se našao na našoj listi najboljih alata za PHP developere, jer je jedan od najpopularnijih PHP alata. Pored toga, to je najčešće korišćeno PHP integrisano razvojno okruženje jer je u pitanju potpuno zaokružen alat.

Najznačajnija karakteristika ove aplikacije je da podržava nekoliko vodećih operativnih sistema, uključujući Windows, macOS i Linux. Pored toga, Eclipse pruža određene funkcije koje olakšavaju dizajniranje i pojednostavljuju složene PHP aplikacije.

Uz Eclipse, možete birati između velikog broja plugina. Radi sa GUI i ne-GUI programima. Pored toga, jedan od PHP alata omogućava korisnicima da koriste specijalizovane plugine za proširenje i prilagođavanje IDE-a kako bi zadovoljili potrebe projekta.

Netbeans

netbeans

Jedan od najrasprostranjenijih PHP IDE-a za pravljenje PHP aplikacija je Netbeans. Ova aplikacija ima mnogo funkcija i može se koristiti na više jezika. Iako je u pitanju je Java razvojno okruženje, najnovija verzija je lakša, brža i kompatibilna sa uslugama razvoja PHP-a.

Drugi programski jezici, kao što su C, C++ i HTML5 su podržani putem ekstenzije. Pored toga, Netbeans može da pravi velike onlajn aplikacije, a podržava japanski, ruski, engleski, brazilski portugalski i pojednostavljeni kineski.

Ovaj PHP razvojni alat je kompatibilan sa gotovo svim glavnim PHP framework-ovima, uključujući Zend, Symphony 2, CakePHP, FuelPHP, Smarty i WordPress CMS. Pored toga, Netbeans ima mnogo funkcija pogodnih za pravljenje web aplikacija, koristeći pritom moderne PHP verzije.

Zaključak

U ovom tekstu smo vam predstavili neke od najboljih alata za PHP development. U pitanju su zaista dobri alati koje su česta preporuka i samih PHP developera. Da li već koristite neki od ovih alata? Pišite nam vaša iskustva u komentarima.

 

Slični postovi:

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.