Par saveta za optimizaciju veličine raznih dokumenata

28 новембра, 2017
Ivan Minić

U prethodnih nekoliko godina širokopojasni Internet stigao je gotovo svuda. I kroz telefonsku žicu i kroz kablovsku, i kroz pokrivenost 3G i 4G mrežom. Sve je brže, ali je i sadržaj sve kompleksniji. Slike visoke rezolucije, video u full HD ili 4K rezoluciji, ekrani svih mogućih uređaja neverovatno visokih rezolucija prosto diktiraju i porast potrošnje protoka. Statistike kažu da čak 74% svog Internet saobraćaja čini pregled video sadržaja. Sa druge strane, hardverska infrastruktura koja isporučuje ovaj sadržaj napreduje veoma brzo, i ono što je nekada bilo dostupno samo najvećima, danas je mnogo pristupačnije. Prostora za skladištenje ima sve više i u uređajima koje koristimo, a cena cloud rešenja je takođe sve niža.

Na prvi pogled, reklo bi se da gotovo da ne postoji potreba da vodimo računa o tome šta i kako snimamo. Ipak, nije baš tako. Google i dalje veoma vodi računa o tome koliko se sajtovi brzo učitavaju, a vrlo značajan kriterijum u tom smislu je i to koliko su slike i drugi multimedijalni sadržaji dobro optimizovani. Takođe, često imate potrebu da kolegi ili klijentu pošaljete neki dokument, ali je to gotovo nemoguća misija jer je u pitanju nekoliko stotina MB, a vaš upload je mnogo sporiji od downloada. Takođe, često je nemoguća misija spakovati sve u tih 15 MB koliko je obično dozvoljena veličina e-mail-a.

Zato evo nekoliko konkretnih saveta kako da olakšate sebi ovaj tip posla.

  1. Imate velike slike koje je potrebno smanjiti? Postoje dva problema koje treba adresirati – veličina rezolucije i kvalitet zapisa. Ako su to slike koje se koriste negde u konkretnoj zadatoj veličini, svakako je nećete menjati, ali je to galerija fotki sa događaja, možete je bez problema spustiti na neku rezoluciju koja je idealna za pregled na računaru. Od alata preporuka je FileOptimizer, a za Mac korisnike apsolutno sjajni ImageOptim. Takođe, na obe platforme radi i JPEGmini Lite.
  2. Imate ogroman .pdf fajl ili više njih? Iskoristite neki od besplatnih alata za pdf kompresiju. Recimo Free PDF Compressor za Windows, a ako ste Mac korisnik, ovo je opcija koja dolazi uz operativni sistem (uputstvo). Takođe postoji i mnoštvo besplatnih online servisa od kojih je posebno zanimljiv SmallPDF.com koji vam osim kompresije nudi mogućnost i da slepite više dokumenata u jedan pdf, ili da višestrani pdf podelite u nekoliko dokumenata, a tu su i brojni drugi alati.
  3. Imate ogroman video fajl? Obično kada materijal izađe iz kamere on je potpuno nekompresovan da bi se zadržao maksimalan kvalitet u daljoj obradi. Ipak, ako nekom šaljete da baci pogled, vrlo verovatno vam ne treba pun kvalitet. Predlažem vam da iskoristite Handbrake, sjajan besplatan opensource alat koji će vam bez vidljivog gubitka kvaliteta video smanjiti neretko i 10x, a pritom je ekstremno jednostavan za korišćenje.
  4. Imate veliki .ppt fajl? Powerpoint ili voliš ili mrziš. Dobro, nema baš mnogo onih koji ga vole. Bilo kako bilo, često je neophodan i veoma koristan alat koji svakodnevno koristimo. Jedna od najlepših osobina je sposobnost da krajni rezultat izgleda pristojno iako smo sa 300 različitih strana nabacali gomilu slika, videa, ilustracija. Izgleda ok, i svuda može da se prikaže. Ali… često ima stotine i stotine megabajta. Ako ga nosite na USB-u to nije problem, ali ako ga treba poslati, može biti. Pre nekoliko godina Microsoft je zbog ovakvih situacija napravio funkciju kojom je moguće smanjiti kvalitet slika (moj predlog je 150 ppi), a takođe ne zaboravite da čekirate box da alat obriše kropovane delove slika. Ako prezentacija sadrži i video, možete koristiti ovu opciju.

A kojim vi trikovima pribegavate u ovakvim situacijama?

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.