linux distribucije

Popularne Linux distribucije u 2020.

15 септембра, 2020

Već znate da se Linux distribucije često menjaju i stalno izlaze nove verzije. Pored toga redovno se pojavljuju i neke nove distribucije, koje s vremena na vreme preuzmu primat i postanu veoma popularne među Linux korisnicima i fanovima.

Zato smo za vas malo istraživali i pronašli neke Linux distribucije koje obećavaju da do kraja 2020. postanu zvezde godine.

U ovom tekstu ćemo predstaviti neke od njih:

Linux Lite

U pitanju je jednostavna, brza i besplatna distribucija prevashodno namenjena početnicima koji se do sada nisu susretali sa Linux-om ili nisu puno upoznati sa njim. Veoma je jednostavan za korišćenje, dok istovremeno obezbeđuje sasvim dovoljan broj aplikacija za potrebe prosečnog korisnika.

linux lite

Zasnovan je na Ubuntu long-term support izdanju (LTS) i koristi Xfce desktop. U paketu dolaze aplikacije kao što su Skype, Steam, Kodi i Spotify, kao i LibreOffice. Već nakon prvog boot-ovanja spreman je za korišćenje, pa neće biti potrebe za nekim dodatnim instalacijama.

Iako je prevashodno namenjen početnicima, to nije bilo prepreka da postane veoma popularan čak i kod iskusnih korisnika.

Ono što ovu distribuciju čini dodatno popularnom, je to što nije zahtevna po pitanju hardverskih resursa. Preporučena konfiguracija je procesor 1.5 GHz, 1 GB RAM-a i 20 GB slobodnog prostora na disku. To znači da može biti instaliran i da perfektno radi i na starijim desktop i laptop konfiguracijama.

Neki korisnici su čak saglasni u tome da nije puno drugačiji u odnosu na Windows XP, pa je za očekivati da uz sve nabrojane prednosti lakše privuče i veći broj Windows korisnika.

Distribuciju prate i dobra dokumentacija i podrška, a tu je i forum aktivnih korisnika, na kojem možete brzo pronaći odgovor na pitanje.

Linux Lite možete preuzeti sa njegovog zvaničnog sajta.

Deepin

Ova distribucija vam je možda poznatija pod imenima Linux Deepin i HiWeeed Linux. Iza ovog naziva se nalazi kineska distribucija koja se pre svega fokusira na jednostavnost i eleganciju. Do 2015.je bila bazirana na Ubuntu-u, ali je trenutno bazirana na Debian-u.

deepin

Sam operativni sistem koristi desktop okruženje pod nazivom DDE (Deepin Desktop Environment), baziranom na Qt 5 alatu u kombinaciji sa Mutter Window Manager-om, što sve zajedno rezultira izgledom koji u mnogome podseća na macOS.

Desktop sadrži veliki broj vidžeta koji mogu prikazivati vremenske podatke, kao i notifikacije iz raznih aplikacija.

Od izdanja 15.08 Deepin podržava HiDPI što znači da ima podršku za sve HD displeje. Takođe, novije verzije su donele potpuno novi dizajn Control Centra i desktopa. Dostupan je samo za 64-bitne sisteme (od verzije 15.4 nije dostupna 32-bitna verzija, osim u komercijalnoj verziji) kao ISO fajl od 2.1 GB. Možete ga boot-ovati u Live modu, a i sam installer je veoma jednostavan za korišćenje.

Deepin možete preuzeti sa njegovog zvaničnog sajta.

 

MX Linux

Za MX Linus distribuciju se može reći da je dovoljno jednostavna za korišćenje, a istovremeno nije previše zahtevna po pitanju hardverskih resursa.  Najnovija verija je 19.2 (u vreme pisanja ovog teksta) i bazirana je na Debian-u.

mx linux

Sam operativni sistem podrazumevano uključuje neke veoma popularne aplikacije kao što su Mozila Firefox i Thunderbird e-mail klijent. Tu su i popularni medija plejeri kao što su VCL i Clementina, a i već nezaobilazni LibreOffice.

Veoma lako možete instalirati i dodatne aplikacije uz pomoć MX Package Installer-a koji sadrži različite aplikacije iz Debian repozitorijuma.

Iako desktop okruženje koristi jednostavni Xfce, u pitanju je veoma elegantno okruženje koje je pritom i izuzetno brzo, jer se meniji i prozori otvaraju gotovo u istiom trenutku kada su i pokrenuti.

Ova dstribucija se može pokrenuti sa Live DVD-a ili USB-a, ukoliko želite da je testirate pre instaliranja. Takođe, dostupna je i za 32-bitne i za 64-bitne sisteme. Iako nije preterano zahtevan sa stanovišta resursa, ipak će vam biti potrebno 2 GB RAM-a da bi vaš MX Linux radio glatko bez štucanja.

Najnoviju verziju MX Linux-a možete preuzeti sa njegovog zvaničnog sajta.

 

Subgraph

U pitanju je vrlo zanimljiva i prilično drugačija Linux distribucija koja je pre svega usmerena na to da obezbedi sigurnost i privatnost korisnika. Developeri koji stoje iza ovog projekta napominju da je sve to još u fazi testiranja, ali ima dobrih nagoveštaja da ona ipak donosi odličnu zaštitu privatnosti korisnika.

subgraph

Subgraph kernel je dodatno osnažen uz pomoć Grsecurity-a, koji se smatra jednim od najsigurnijih Linux kernela koji je ikada napravljen. Sve ovo gotovo potpuno eliminiše rizik od eventualnih DMA (Direct Memory Access) napada, koji je inale jedan od najrasprostranjenijih metoda koji hakeri koriste kako bi preuzeli kontrolu nad napadnutim računarom.

Distribucija je dodatno ojačana Tor pretraživačem i IceDove e-mail klijentom uz pomoć sistema pod nazivom Oz, pto sve zajedno daje dodatni nivo zaštite korisniku. Takođe, moguće je napraviti posebne bele ili crne liste kako bi se određenim aplikacijama dozvolilo odnosno zabranilo pokretanje.

Celokupan Internet saobraćaj se rutira kroz Tor pretraživač što izuzetno otežava praćenje vaših online aktivnosti, ali istovremeno u određenoj meri  i usporava konekciju, što je žtrtva koju u tom slučaju morate podneti zarad daleko veće online privatnosti.

Subgraph je prilično dopadljiv na prvi pogled jer koristi Gnome desktop okruženje i Xpra-u da bi postigao jednostavan ali oku prijatan izgled.

Uprkos svim navedenim alatima koji donose visok nivo bezbednosti i privatnosti, sve je ipak u fazi razvoja, pa za sada nije preporučljivo da se previše pouzdate u te funkcionalnosti.

Imajući u vidu da je kod ove Linux distribucije akcenat na sigurnosti, korišćenje nije baš tako jednostavno kao kod drugih ovde pomenutih distribucija. Ipak, neće vam biti neki problem da se snađete u njenom interfejsu, čak iako ne spadate u naprednije Linux korisnike.

Najnoviju verziju Subgraph-a možete preuzeti na njegovoj zvaničnoj stranici. Jedino što to trenutno nije moguće, s obzirom da su developeri onemogućili preuzimanje do izdanja nove verzije.

Da li znate još neku distribuciju koju biste nominovali kao potencijalnu zvezdu 2020-te? Pišite nam u komentarima vaše mišljenje na našu listu i vaše eventualne predloge.

Slični postovi:

Enkripcija fajlova u Linux-u
Kraj za Linux kernel 5.7 – dostupna stabilna verzija 5.8
Kako da testirate svoj Linux sistem

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.