Mobile first sajt i 6 stvari na koje je potrebno obratiti pažnju

8 јула, 2019
Ivan Minić

Statistika je jasna, mobilni telefon je primaran uređaj kojim odlazimo na internet. Zapravo, dobre su šanse da i ovaj tekst čitate preko mobilnog. Uprkos tome, većina web sajtova je dizajnirana za desktop računare, a potom prilagođena za prikaz na mobilnom telefonu (tzv. mobile friendly).

Ovo baš i nema neke logike, zar ne?

Zato je Google presekao – mobile first sajt je ono što se zahteva kao standard. Responsivni mobilni dizajn jednostavno više nije dovoljan, a mobile first predstavlja sadašnjost, ali i budućnost web dizajna.

Mobile first sajt vs mobile responsive

Ne, ovo nisu iste stvari iako se može razumeti zašto se može pomisliti da jesu. Kod responsive sajta CSS kod se koristi kako bi se sajt prilagodio uređaju na kome se prikazuje. Drugim rečima, da sve slike, dugmići i “kućice” koji izgledaju lepo na desktopu, budu “ugurani” i raspoređeni kako treba na ekranu mobilnog telefona.

Mobile first sajt, s druge strane, podrazumeva strategije koje u obzir prvo uzimaju potrebe korisnika mobilnih telefona kako bi im bilo pruženo najbolje iskustvo na malom ekranu.
Pogledajmo koje su neke od ovih strategija koje će vam pomoći da imate mobile first sajt.

Formatiranje teksta

Dugačke rečenice na ekranu mobilnog telefona gotovo su nemoguće za čitanje. Iako na desktop monitoru mogu izgledati pregledno, na mobilnom su poput “čaršava” u kome oko nema za šta da se “uhvati”.

Zato izbacite sve suvišne reči, pravite kratke pasuse i razdelite sadržaj u blokove koji staju taman na ekran telefona.

Držite se minimalizma

Ljudi, a time i posetioci vašeg sajta, vole jednostavnost. Ona smanjuje stres, čini stvari jasnijima i, jednostavno usrećuje ljude. Ovo važi i za web dizajn.

Zadržite na svojim stranicama samo elemente koji su vam zaista neophodni i odbacite sve što se može smatrati suvišnim. Same elemente spakujte u najviše dve kolone i koristite lako čitljive i dovoljno velike fontove.

Olakšajte komunikaciju

Statistike pokazuju da će korisnici mobilnih telefona radije napisati poruku nego pozvati. Zato dodajte ikonice koje će korisnicima omogućiti da vam lako pošalju, recimo, SMS ili Viber poruku.

Dobra opcija je i ubacivanje chatbota koji će imati spremne odgovore na sva pitanja vaših potencijalnih klijenata.

Vizuale prilagodite za mobile first sajt

Što lepši sajt za oko korisnika mobilnog telefona, to bolji utisak ostavljate na njega i lakše mu ostajete u sećanju.

Prema istraživanju sajta Venngage potrebno je da vizuali za mobile first sajt:

  • budu živih boja
  • imaju jaku tipografiju
  • sadrže geometrijske oblike i apstraktne paterne
  • koriste kolorne šeme sa kontrastima tamnih i svetlih boja
  • budu originalne ilustracije ili dizajni
  • koriste autentične fotografije.

Brzina je od presudne važnosti

Brzina učitavanja sajta je od najveće važnosti. Korisnik mobilnog telefona nema strpljenja. Ako se stranica učitava duže od 3 sekunde, čak 40% ljudi odlazi sa sajta. A teško da će se ponovo vratiti.

Dakle, smanjite veličinu fotografija na sajtu kako bi se brže učitavale, koristite CDN, izbacite nepotrebne elemente, pluginove…

Na kraju, imajte na umu jedno. Da bi vaš sajt bio mobile first nije potrebno da sve radite iznova. Dovoljno je da imate na umu spomenute strategije i da ih primenite na svom postojećem sajtu kroz redizajn.

1 komentar. Ostavi novi

Super post.

Evo jos nekoliko stvari koje verujem da zainteresovanima za ovu temu mogu da budu korisne i odgovor na pitanje zasto raditi mobile first. https://sajtic.rs/blog/razlozi-za-prvo-mobilni-dizajn/

Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.