top level domeni

Ludi svet novih generičkih top level domena…

9 новембра, 2015
Ivan Minić

Novi generički top level domeni (new gtld) su jedna od top tema u prethodnih godinu dana u industriji. Otprilike kada je sve počelo da se zahuktava, pisali smo o njima, a danas, godinu dana kasnije vreme je da osvežimo sve novostima i zanimljivostima koje su se dešavale u međuvremenu.

Google je kupio .app za 25 miliona dolara

Prilikom dodele novih gtld-jeva, ICAAN je napravio proceduru koja je podrazumevala da u slučaju da više interesenata aplicira za jedan domenski prostor do vlasnika dodje putem aukcije. Pre nekoliko meseci, na red je došao .app domen, a zainteresovanih strana je bilo čak 12. Google je pobedio sa ponudom od 25.001.000 dolara, a to predstavlja najveći iznos koji je neka kompanija platila za new gtld. Prethodni rekord držao je .tech, koji je prodat za 6.760.000, a u toj aukciji Google je bio poražena strana.

.sucks traži brendovima $2,499.99 za domen

Iako, jasno, nema neku preteranu komercijalnu vrednost, malo je brendova koji su spremni da ostave slobodnim mogućnost da neko zakupi njihov domen sa ovakvim sufiksom. U sunrise periodu, vlasnici trejdmarkova će moći da domene kupe po ceni od samo $299. Iznuda? Svakako, ali u današnjem biznisu sve je dozvoljeno.

Do otvaranja slobodne registracije 30 domena je prodato po maksimalnoj ceni, a od juna do danas više od 6000 po ovoj, značajno nižoj, ali svakako suludo visokoj.

.rich domen samo za imućne

Sujeta je najveći čovekov neprijatelj. E upravo na sujetu gađaju u .rich registru. Cena domena je, u zavisnosti od servisa od $1,769.61 do $3,499.99 po domenu, sa prosečnom cenom oko $2,499.99. Registracija nije išla sjajno, pa je u prvih godinu dana svega 20ak domena registrovano. Cena ICAAN licence je $185,000.00 pa je jasno da se to baš i ne isplati, ali… Polako su Microsoft, Samsung, Linkedin i razni drugi počeli da uzimaju domene u ovom domenskom prostoru. Danas ih ima 75, što zapravo pokriva uloženi novac, a obnova na godišnjem nivou biće čista zarada.

.xyz najpopularniji, .loan najbrže rastući

Iako novi gtldovi nisu previše uspešan eksperiment, pojedini imaju odlične rezultate, pa tako .xyz ima više od 830.000 registracija i raste trendom od oko 3.000 domena dnevno. .loan ima nešto viši rast sa oko 4.000 novih domena dnevno, ali je tek od nedavno dostupan pa je jasno da će interesovanje splasnuti. Dobro se drže i .date, .top, .win, .link, .club, .party ali i nekoliko domena koji su interesantni kineskim korisnicima.

Više od pola novih gtld domena biva obnovljeno

Ovo je zapravo iznad svih očekivanja. U slučaju .com domena ova statistika je prethodnih godina na oko 72%, a iako je uzorak relativno mali, statistike pokazuju da new gtld-ovi kojima je došlo vreme za prvu obnovu domena imaju otprilike isti odnos obnovljenih domena kao stari dobri .com. Neki domeni imaju viši procenat obnove (npr. .technology), a neki niži (.directory).

Sviđaju vam se novi domeni?

Registrujte neki od ovih domena po najpovoljnijim uslovima baš kod nas, za svega nekoliko minuta!

Tags:

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.