linux kernel 5.12 bag

Linus Torvalds upozorava da ne koristite Linux kernel 5.12 (RC)

15 марта, 2021

Linus Torvalds je izdao saopštenje u kojem upozorava open-source developere da izbegavaju Linux kernel u verziji 5.12 (RC).

Iako je i sam učestvovao u izradi ove verzije, on sada upozorava da verzija 5.12 (RC) može izazvati ozbiljan problem na fajl sistemu računara na koji se instalira.

Torvalds navodi da ovaj bag nije odmah primećen, ali je naknadno utvrđeno da on prouzrokuje problem u swap fajlu. Naime, kreiranje swap fajla se i dalje odvija ispravno, ali na pogrešnom delu fajl sistema, što za posledicu ima kritičan problem na pogođenom računaru. Problem se manifestuje tako što fajl sistem na pogođenom računaru bude pregažen nasumičnim swap podacima.

Bag se čak nije pojavio tokom testiranja, što je na kraju dovelo do toga da ne bude detektovan na vreme. Naravno, problem je odmah rešen, ali je Torvalds hteo da na vreme upozori developere od potencijalne opasnosti ukoliko bi za svoje projekte koristili ovo izdanje kernela.

Iako je uobičajeno da RC1 izdanja imaju više bagova od kasnijih RC izdanja, oni su uglavnom manje ozbiljni od ovog u verziji 5.12 (RC).

Ono što treba imati u vidu jeste, da iako je bag u kodu otklonjen, on i dalje postoji na sistemima na kojima je ova verzija kernela već instalirana. Zato je Torvalds upozorio developere da ako u svom projektu koriste pomenutu verziju, obavezno umesto nje preuzmu ažuriranu verziju, kako se ne bi desilo da bag slučajno ostane u kodu.

Takođe on je skrenuo pažnju na još jednu pojavu koju povremeno sreće kod developera, a to je da su zbog kratkih rokova nekada skloni tome da za svoje projkte preuzimaju RC1 verzije.

S obzirom da ove verzije često sadrže bagove koji, preporuka je da se ne koriste, jer to nekada (kao u ovom slučaju) može ipak rezultirati ozbiljnijim problemom.

Na kraju da napomenemo da ovaj bag možda većini korisnika neće napraviti nikakve probleme, jer to da li će napraviti problem ili ne zavisi pre svega od setup-a vaše particije / particija. Ipak, zdrav razum nalaže da je ovo upozorenje vezano za Linux kernel 5.12 bude poslato developerskoj zajednici, kako bi se izbegli eventualni veći problemi kasnije.

Tags:

2 komentara. Ostavi novi

A kako se dolazi do azurirane verzije?

Одговори
Nenad Mihajlović
16 марта, 2021 6:35 am

Pozdrav Dragane. Evo informacije na tu temu: https://www.debugpoint.com/2021/03/linux-kernel-5-12-rc2/

Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.