greska 404

Kako učiniti stranicu greške 404 upotrebljivom?

7 децембра, 2015
Ivan Minić

Greške se dešavaju. Nekad je to greška korisnika, često i nije, ali kada je korisnik već tu moguće je izvući maksimum iz te loše polazne situacije. Pravila ne postoje i svaki sajt je priča za sebe, ali je cilj uvek isti – da korisnik na toj stranici osim informacije da je došlo do greške, i to konkretno kakve, dobije i što više korisnih informacija plasiranih na jasan način.

Stranica Greške 404 treba da bude deo sajta.

To znači da sadrži zaglavlje i podnožje sajta (header i footer), da stilski oponaša sajt u svakom smislu, a da u centralnom delu nedvosmisleno objašnjava da je došlo do greške. Tu nije neophodno napisati da je u pitanju greška 404, jer ljudima to ne znači previše, ali je dobro napisati im da je do greške došlo jer sadržaj koji je tražen nije pronađen na lokaciji na kojoj su ga tražili.

Plasirajte korisniku korisne informacije

Ako je korisnik došao do stranice sa pretraživača ili sačuvanog / dobijenog linka, vi znate šta je taj link sadržao. Ukoliko je došao sa pretraživača moguće je odrediti i koji je upit bio u pitanju. Ove informacije možete iskoristiti da korisniku ponudite da jednim klikom obavi pretragu sajta za te pojmove, a možete mu rezultate pretrage i odmah prikazati. Ukoliko nemate ovakvu informaciju, svakako korisniku prikažite boks za pretragu.

Takođe, na toj strani možete napraviti miks sadržaja u kome će biti deo vaše mape sajta, deo gde će biti predstavljeni najčitaniji tekstovi, najnoviji tekstovi na sajtu i slično.

Omogućite korisnicima da, ukoliko to žele, prijave grešku administraciji sajta ili zatraže pomoć, a ukoliko iz analitike vidite da ovakvi slučajevi nisu previše česti (a poželjno je da to pratite), možete automatski sebi slati mail sa informacijama o korisniku. Ukoliko utvrdite da postoji neki realni problem, ispravite ga 301 redirekcijom.

Nemojte pretrpavati ekran informacijama, a ukoliko je potrebno da postoji toliko sadržaja da je skrolovanje neophodno, ono najvažnije smestite u prvi ekran.

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.