Kako instalirati WireGuard VPN na Linux

Nemanja Joksimović

WireGuard je moderan VPN, koji je značajno brži od svojih konkurenata – na primer od OpenVPN-a i pruža mnogo bolju zaštitu od curenja vašeg internet saobraćaja, koje bi hakeri bili u stanju da presretnu.

Brzinu i odziv WireGuard-a u odnosu na druge VPN-ove, možete videti u rezultatima koje je radio WireGuard:

Kao što možete videti, performanse su mnogo veće nego kod ostalih VPN protokola.

No, nećemo puno govoriti o samom VPN-u, već ćemo se odmah baciti na instalaciju!

Kako instalirati WireGuard na vaš Linux server

Za početak je potrebno da uđemo na naš server, mi ćemo to uraditi putem CMD-a, a vi možete koristiti i neki SSH klijent – u zavisnosti kako ste navikli da se povezujete na vaš Linux server.

Otvaramo CMD i kucamo ssh root@IP-SERVERA, zatim ako prvi put pristupamo kucamo „yes“, pritiskamo Enter, zatim kucamo našu lozinku, pritiskamo ponovo Enter i ulazimo na naš server i dobijamo ovakvu sliku:

 

Kada smo uspešno ušli na server i dobili ovakvu sliku, potrebno je da pokrenemo samo jednu komandu i sačekamo da se WireGuard VPN server instalira.

wget -q -O vpn_crypton.sh raw.githubusercontent.com/cryptongithub/vpn/main/vpn_crypton.sh && chmod +x vpn_crypton.sh && sudo /bin/bash vpn_crypton.sh

Nakon pokretanja dobijamo ovakvu sliku i ostavljamo da se sam instalira i dostavi nam podatke za VPN profil.

 

NAPOMENA: Ako koristite Ubuntu 22.04, što preporučujemo, dobićete tokom instalacije par obaveštenja, a to su da postoji nova verzija kernela i da je potrebno da restartujete neke servise, to možete uraditi na sledeći način.

Kada se pojavi ovakav prozor pritisnite TAB, zatim idite na OK i on će ponovo pokrenuti cron servis, što ne predstavlja nikakav problem.

Nakon što se instalacija završi videćemo podatke koje smo dobili i oni izgledaju ovako:

 

Da bi se povezali na naš VPN server putem računara, potrebno je da sačuvamo i kreiramo profil za povezivanje, a to možemo uraditi ovako:

1.Otvorimo Notepad, kopiramo i nalepimo jedan deo iz naše linux konzole

2. Kliknemo na File, pa zatim na Save As, a kada se otvori novi prozor izaberemo naziv konfiguracione datoteke, mi smo napisali vpn.conf – VAŽNO je da bude u .conf formatu. Ispod u Save as type izaberemo All files, izaberemo gde ćemo da je sačuvamo – mi smo izabrali Desktop i sačuvamo tako što ćemo kliknuti na dugme Save.

Sada je naša konfiguraciona datoteka spremna i možete se povezati putem računara.

Potrebno je da preuzmete WireGuard sa njihovog zvaničnog sajta: https://www.wireguard.com/install/

Kada preuzmete instalacionu datoteku, pokrenite je. Instalacija će biti ubrzo gotova i neće biti potrebno da kliknete bilo gde, kako bi izabrali putanju gde će biti instalirano ili nešto drugo.

Nakon instalacije dobijamo sledeći ekran ispred sebe, gde je potrebno da uvezemo konfiguracionu datoteku, tj. tunel koji smo sačuvali:

 

Kliknite na Import tunnel(s) from file i izaberite datoteku sa radne površine koju smo prethodno sačuvali.

Nakon uspešnog uvoza naše datoteke, klinite na Activate i VPN će se povezati, a ceo saobraćaj sa računara će biti sifrovan između računara i servera, a zatim će se svi upiti vršiti preko samog servera, a ne Vaše mreže.

Kako biti siguran da VPN zapravo radi?

Ovo možemo lako proveriti. Posetite stranicu: https://mojaip.rs/ na kojoj možete videti vašu IP adresu. Ako se ona poklapa sa IP adresom vašeg servera onda je to zapravo sve – uspešno ste se povezali i vaša konekcija je dodatno zaštićena.

 

Da li mogu da koristim VPN preko telefona?

Naravno! Potrebno je da se na trenutak vratimo na našu Linux konzolu, povećamo je ako već niste, preuzmemo aplikaciju za iOS ili Android i skeniramo QR kod koji se kreirao. To može biti neki drugi QR kod od 10 konekcija za VPN koliko se zapravo kreiralo samom instalacijom – ceo spisak možete videti u samoj Linux konzoli.

VAŽNO!! Ako želite da koristite VPN odjednom na više uređaja, na primer u kancelariji, kod kuće, na sopstvenom telefonu, na poslovnom telefonu i računaru… bilo bi odlično kada biste sačuvali sve u Linux konzoli od SAVE ALL DATA BELOW do SAVE ALL DATA ABOVE u jednu datoteku, a zatim ih izdvojite sačuvate kao posebne konfiguracione datoteke.

Slični postovi:

Koje su novine u Linux kernelu

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *