Besplatne fotografije

Gde pronaći besplatne fotografije za ilustraciju blog postova?

8 фебруара, 2016
Ivan Minić

Idealno je kada za svaku objavu imate sopstvenu autorsku fotografiju, ali kada to nije slučaj, obično posežemo za stock sajtovima. Tamo za nekoliko dolara ili nekoliko desetina dolara možemo dobiti najbolju moguću zamenu za ono što nam je porebno. Ipak, često nemamo budžet za nešto tako, ili je objava jednostavno previše, ili nisu komercijalnog tipa pa da takvo ulaganje bude opravdano. Šta tada učiniti? Mnogi će reći – pravac Google Images. Tamo zaista ima mnoštvo fotografija, ali mi ne znamo u kom su one statusu. Velike su šanse da je većina njih zaštićena i da autoru i vlasniku prava ne bi bilo drago da ih neko koristi bez naknade, ili uopste.

Ipak, postoje određene baze fotografija na internetu gde je fotografije moguće preuzeti besplatno, uz ili bez potpisa autora. Izbor fotografija nije kao na najvećim stock sajtovima, a svakako nije kao kada pretražujete Google Images, ali je dobar.

 1. Flickr – popularni sistem za skladištenje fotografija omogućava autorima da svoje fotke označe dostupnim drugima u okviru neke od predefinisanih licenci, pa tako kroz pretragu, ako izaberete licencu „commercial use allowed“ ili „creative commons“ dobijate fotografije koje pod određenim, jasno definisanim uslovima možete koristiti u svim svojim projektima.
 2. Wikimedia Commons – Wikipedijina zbirka fotografija. Često ne preterano kvalitetna, ali veoma bogata sadržajem.
 3. Pixabay – jedan od besplatnih stock foto servisa sa preko pola miliona fotografija u bazi.
 4. Freeimages – naslednik popularnog StockExchange, ima gotovo 400.000 fajlova koji su besplatni za preuzimanje.
 5. Freedigitalphotos – pretraživa baza slika, u nekim slučajevima daje korektne rezultate, u drugim neupotrebljive, ali vredi pokušati.
 6. Stockphotosforfree – slično kao i iznad.
 7. New Old Stock – stare fotografije iz javnih arhiva
 8. Public Domain Archive – kao što i samo ime kaže 🙂
 9. Good Free Photos
 10. Free Range Stock
 11. Free Photos Bank
 12. Rgbstock

Još neki od sajtova na kojima možete naći zanimljive fotke koje možete slobodno koristiti, a koji najčešće šalju svakih nekoliko nedelja set novih fotografija, idealno za vašu ličnu arhivu:

Ako i vi imate neki predlog ili sajt koji koristite, javite se u komentarima! 🙂

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.