Edge za Linux – prvi utisci

17 новембра, 2020

Microsoft je nedavno objavio developer preview Edge pretraživača za Linux i obezbedio preuzimanje DEB i RPM paketa. U pitanju je verzija namenjena developerima za potrebe testiranja, a ne običnim korisnicima, pa ukoliko niste developer bolje je da sačekate regularnu verziju. Mi smo ga već testirali i evo prvih utisaka.

Pre svega Egde u verziji za Linux odlično izgleda i deluje veoma brz. Nakon ne tako dobrih rezultata sa prethodnom verzijom, Microsoft je odlučio da odbaci Edge jezgro i forkuje Chromium kako bi poboljšao svoju verziju za Windows. Nedugo nakon toga objavljeno je i da u oktobru 2020. izlazi verzija za Linux.

edge za linux

Kako smo pomenuli na početku, u pitanju je dev preview verzija dostupna za Fedoru i za sisteme zasnovane na Ubuntu/Debian platformi. Ova verzija ima bagova, što je i sasvim očekivano kada su u pitanju preview verzije. Dakle, slobodno testirajte, ali za sada izbegavajte da ga koristite za neke ozbiljnije aktivnosti, kao na primer e-banking transakcije.

DEB i RPM paketi su dostupni za preuzimanje ovde. Veličina je oko 84MB. Da biste ga instalirali možete iskoristiti Softver za Ubuntu ili koristite gdebi / dnf .

Detaljnije instrukcije kako da ga instalirate u Ubuntu-u, Fedora-i i openSUSE-u, možete pronaći ovde.

PRVI USTISCI

Mi smo ga instalirali na Ubuntu-u 20.04 LTS. Instalacija je prošla bez problema. Pri vizuelni utisak je da se radi o lepo dizajniranoj aplikaciji, pa možemo slobodno reći da izgleda gotovo identično kao i u Windows-u 10. Zaobljene ivice, ivice tabova, dugmad min/max su identične onima iz pomenute verzije.

Sve osnovne opcije i funkcionalnost su uključene i u ovu dev preview verziju. Očekivano, instalacija Chrome extenzija je prošla bez problema.

Nismo stigli da testiramo sve dostupne funkcionalnosti, kao što su logovanje i sinhronizacija sa Hotmail/Microsoft nalogom. Verujemo da radi, ali ostaje da svakako probamo i to. S obzirom da je ovo godina rada od kuće, ostaje da testiramo i integraciju sa Microsoft teams-om i drugim Windows servisima kao np. Office 365.

Performanse

Možemo slobodno reći da se Edge u GNOME 3.38 pokazao veoma brzim. Činjenica je da smo ga probali u verziji tek instaliranog softvera, ali ukupan utisak je da je u pitanju jedan zaista brz pretraživač. Korišćenje RAM memorije je očigledno veoma racionalno, pa tako u najnižem idle modu koristi svega 10-15mb, što je više nego dobro. Naravno, za neko detaljnije testiranje moraćemo da ga stavimo na muke, ali na prvi pogled izgleda da se Edge u verziji za Linux pokazao boljim nego u verziji za matični Windows!

S obzirom da nismo preterano testirali, ne možemo dati neku finalnu ocenu, ali je opšti zaključak da ova verzija Edge-a donosi ipak nešto novo i pre svega dobro za sve Linux korisnike. U krajnoj instanci ne možemo reći da smo baš fascinirani, ali ima veoma dobrih stvari to svakako treba pohvaliti. Nakon što obavimo više testova, napisaćemo jedan detaljniji tekst na ovu temu.

Do tada slobodno preuzmite ponuđenu verziju i testirajte je za svoje potrebe. Možete nam javiti i vaša iskustva u komentarima.

 

Tags:

Slični postovi:

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *