Događaji u maju na kojima ćemo se družiti

4 маја, 2017
Jelena Opačić

Tradicionalno, mesec maj je uvek prepun zanimljivih događaja, a mnogi se na žalost i preklapaju (čak 5 konferencija 13. maja!), pa je nemoguće sve ih obići. Uz molbu organizatorima da budu pažljiviji u planiranju narednih događaja, evo nekih koje izdvajamo i na kojima ćemo se sigurno družiti:

  • 13. i 14. maj 2017. – WordCamp Belgrade, najveća WordPress konferencija u regionu. Skoro da nema developera ili IT stručnjaka da nije upoznat makar sa osnovama WP-a jer je on danas najpopularniji CMS koji pokreće preko 27% sajtova na svetu. Konferencija će trajati dva dana – subota 13. maj podrazumeva stručna predavanja i novine iz oblasti WordPressa, dok je nedelja 14. maj predviđena za obuke i radionice. Održava se u Univerzitetu Singidunum u Beogradu. PS. Spremili smo vam neke cool majice 😉
  • 12. i 13. maj 2017. – CODEstantine Conference u Nišu. U pitanju je konferencija koja okuplja ljude iz oblasti programiranja. Cilj konferencije je upoznavanje učesnika sa tehnološkim trendovima i povezivanje ekipe koja se bavi programiranjem i srodnim oblastima. Glavni organizator konferencije je No Limit Hub, organizacija koja se trudi da povezuje IT zajednice, podstiče preduzetništvo u IT sektoru i organizuje edukativne događaje. Ove godine očekuju preko 200 učesnika koji će moći da čuju i prezentaciju našeg kolege Aleksandra Milosavljevića na temu „Uptime, availability and TCO“.
  • 13. maj 2017.eMagine konferencija, posvećena technologiji budućnosti. eMagine je nastao kao ideja kompanije Bosch da mladim ljudima predstavi kakav nas svet očekuje pod uticajem novih tehnologija, a sa osvrtom na temu Internet of Things. Moderator konferencije je Vladimir Trkulja, jedan od osnivača organizacije SEE ICT / Startit. Događaj počinje u 13 časova, u Belexpo Centru u Beogradu.
  • 13. maj 2017. – Jagodrom. Još jedna konferencija namenjena privrednicima i online nastupu. Održava se po prvi put u Jagodini, a prisutni će moći da saznaju sve o značaju bloga, online prodaje, korišćenju društvenih mreža i uopšte savremenog poslovanja koristeći internet.
  • 12, 13. i 14. maj 2017.WebDan u Zaječaru i Boru. Još jedan događaj u najgušćem terminu. Konferencija o internet preduzetništvu, prvenstveno namenjena mladima, ali i svima ostalima koji žele da im web postane posao. Voleli bismo da ga posetimo, ali je 13. maj odavno „overbooked“.
  • 16. maj 2017.Digital Day 2017. Ovogodišnja konferencija nosi naziv „Connected shopper“, a za razliku od proteklih godina, po prvi put program ide paralelno u dve sale, pa se očekuje između 700 i 800 učesnika. Čitav koncept konferencije odnosi se na vruću temu e-Commerce, a predavanjima i panelima biće obuhvaćene brojne teme. Vidimo se obavezno u Domu omladine!
  • 16. maj 2017. – Informatika 2017. u organizaciji Društva za informatiku Srbije i Matematičkog fakulteta. U pitanju je naučno-stručni skup na temu „novi trendovi u razvoju informacionih sistema“. Događaj počinje u 11:00 časova, na Građevinskom fakultetu u Beogradu, a broj mesta je ograničen. Na skupu ćete moći da čujete i Boška Radivojevića, suosnivača „Mainstream“ na temu „IT infrastruktura i digitalna transformacija“.
  • 27. i 28. maj 2017. – PHPSerbia Conference, i ove godine u beogradskom Madlenijanumu, okupiće domaće i regionalne PHP eksperte, developere i entuzijaste. PHP Serbia Conference već nekoliko godina važi za najveću konferenciju tog tipa u regionu, a ove godine doživljava svoj dosadašnji vrhunac dolaskom samog tvorca PHP jezika. Za one koji nisu upoznati sa njegovim radom, Rasmus Lerdorf je inženjer zaslužan za LIMIT klauzulu u SQL-u, kao i doprinos na nekim velikim open source projektima kao što je Apache HTTP Server i kreator je PHP jezika, tačnije njegove prve dve verzije. I dalje je deo tima zaduženog za razvoj PHP-a, a u toku svoje karijere radio je za Yahoo i Etsy. I ovaj događaj se ne propušta, a i za vas smo pripremili super cool majice 🙂

Ovo su samo neke od konferencija u maju, a zgodan pregled skoro svih dešavanja, na jednom mestu, možete videti u RNIDS kalendaru.  Očigledno, IT konferencije kod nas postaju sve brojnije iz godine u godinu i sa sve većom posećenošću. Nadamo se samo da će iduće godine organizatori bolje planirati termine jer je stvarno šteta kada dolazi do preklapanja pa se publika osipa i primorana je da bira.

U svakom slučaju, radujemo se druženju. Da li ste planirali da posetite neki od ovih događaja i  koje?

1 komentar. Ostavi novi

Jeste zgusnuto. A ja u tom moru događaja, ovog 13. maja ostadoh kući. 🙁 Dobro, 16. je u kalendaru.

Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.