Da li je vaš sajt prilagođen za štampu?

22 августа, 2017
Ivan Minić

Živimo u digitalnom dobu, i makar mi, koji zaista živimo digitalni život, pokušavamo da što više toga držimo u svom telefonu, računaru, cloudu, u digitalnoj pretraživoj formi, što bolje organizovano. Ipak, nisu svi takvi. I nisu sve situacije iste. Nekada, prosto, neko možda poželi da oštampa neku stranicu vašeg sajta. Možda mu treba cenovnik, ili mapa do vas, ili neki osnovni podaci o preduzeću, ili poslednji tekst koji ste pisali. Ako ste to nekada probali da uradite, znate kakav to pakao može da bude. Koliko sve bude nečitko, često i nepregledno, uz mnogo suvišnih stranica.

To je posledica toga što obično ne razmišljamo o tome kako drugi korisnici doživljavaju naš websajt i na koji način ga koriste. Što više o tome znamo, to više možemo učiniti da im kod nas bude maksimalno ugodno. Jedna od vrlo korisnih stvari o kojima treba povesti račun je i to kako naš sajt izgleda kada se štampa.

Nekada se o tome mnogo više vodilo računa, jer je sama praksa bila dosta češća nego danas. Od samog početka masovnije upotrebe weba, tj. od uvođenja CSS-a, ostavljena je mogućnost da osoba koja pravi sajt, napravi poseban template koji će se koristiti samo za štampu. To omogućava da se mnoge kompleksne i komplikovane stvari uklone, da se redukuju boje, pozadine, da se pojednostavi sve i učini maksimalno prilagođenim za štampu u nekom standardnom formatu, u našem slučaju A4.

Ukoliko koristite WordPress, postoje gotova rešenja koja vam mogu pomoći, recimo WP-Print.

Ukoliko ne, evo nekoliko predloga kako to možete lako i brzo samostalno uraditi:

Uštedećete korisnicima vreme, sprečiti glavobolje i nerviranje oko toga i sačuvati po koje drvo. Nije loše za par minuta ili par desetina minuta posla.

Slični postovi:

2 komentara. Ostavi novi

Pazi kad nisam razmišljao na tu temu, ali sad ću da implementiram. 🙂

Hvala

Одговори

Jako korisno, svakako, pogotovo jer vecina hoce na dohvat ruke i sve „na gotovo“.

Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.