centos alternative

CentOS alternativne Linux distribucije

10 маја, 2021

Ako ste pratili nedavna dešavanja oko CentOS distribucije onda već znate da je Red Hat tražio od CentOS-a da obustavi razvoj CentOS 8. Istovremeno je i objavio da se podrška za CentOS seli na njegove alternativne distribucije. Tako je već najavljeno da podrška za CentOS 8 ističe 31.decembra 2021 (EOL).

Iz tog razloga mnogi njegovi dosadašnji korisnici razmatraju neke CentOS alternativne Linux distribucije. Zato ćemo u ovom tekstu pobrojati neke od tih alternativa.

Rocky Linux

Rocky Linux je fork-ovan verzija CentOs-a. U pitanju je operativni sistem dizajniran da bude 100% kompatibilan sa RHEL-om. Procenjen datum inicijalnog izdanja (ETA) je bio 31.mart 2021., ali do toga još nije došlo. Novi termin je pomeren za Q2 ove godine, verovatnije do kraja ovog kvartala (kraj jula 2021).

AlmaLinux

AlmaLinux je poslednji RHEL klon kreiran od strane CloudLinux-a. Ova distribucija je još jedan free OS sa dobrim sponzorima, što obećava da će moći da podrži buduća RHEL izdanja. Zakazan datum prvog izdanja je bio 31. Mart 2021, a zvanično je pušten dan ranije (30.03.2021). Ova distribucija više obećava kao alternativa koja bi mogla da bude više u upotrebi od strane hosting kompanija, s obzirom da ovim projektom upravlja CloudLinux čija je distribucija u širokoj upotrebi baš kod provajdera shared hosting usluga.

Springdale Linux

Springdale Linux je još jedna distribucija bazirana na RHEL-u. Razvijena je od strane Institute for Advanced Study i Princeton University. Ovaj projekat je započet mnogo pre CentOS-a. Poslednja verzija je 8.3 koja je lansirana 20. novembra 2020. Mana ove distribucije je to što ima ograničenu podršku i što joj je zajednica korisnika prilično mala.

ClearOS Linux

ClearOS Linux je baziran na CentOS i RHEL. Dizajniran je za upotrebu u malim i srednjim preduzećima. U pitanju je Open-source Linux distribucija koja je dostupna potpuno besplatno. Ono na čemu treba poraditi kod ove distribucije je malo bolja dokumentacija.

CentOS stream

Zvanična alternativa za CentOS 8 je upravo CentOS Stream. Prednost ove distribucije u odnosu na druge potencijalne alternative je u tome što je ovo zvanično podržana verzija, što treba da omogući i jednostavan proces migracije. Iako je to zvanično tako, ova distribucija još uvek nije dovoljno testirana da bi se nedvosmisleno potvrdila stailnost ove verzije.

Red Hat Enterprise Linux

Od 21. februara 2021. Red Hat je učinio RHEL dostupnim za kompanije sa manjim brojem računara (do 16 sistema) bez ikakvih troškova. RHEL je baziran na Fedora 28 distribuciji i zvanično je izašao 7.maja 2019. godine. Iako je u pitanju bez sumnje jedna od najboljih Enterprise distribucija Linux-a, ipak nije besplatna i pre svega nije jeftina distribucija.

Alternative koje nisu bazirane na CentOS ili RHEL

  • Debian – preko 20 godina na tržištu. Ubuntu LTS server je baziran na Debian SID.
  • OpenSUSE Leap – fokusiran na kreiranje korisnih open source alata
  • SUSE Linux Enterprise – obezbeđuje intergraciju između Windows-a i drugih platformi
  • Ubuntu Server – Namensko serversko izdanje, izuzetno popularno i sa komercijalnom podrškom.

Zaključak

Verujemo da nije lako iz prve se opredeliti za neku od distribucija sa spiska. Iako je 31.12.2021. relativno blizu, verujemo da će neke CentOS alternativne Linux distribucije doživeti još prilagođavanja i jasnije se opredeliti u ulozi CentOS alternative. Do tada ostaje da pratimo razvoj događaja i blagovremeno vas izvestimo ukoliko bude bilo nekih novina.

Slični postovi:

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.