Popularni alati za testiranje bezbednosti aplikacija

U današnjem digitalnom okruženju bezbednost aplikacija je jedan od glavnih prioriteta, pa su alati za testiranje bezbednosti aplikacija postali neophodni u svakom ozbiljnijem projektu. Zato ćemo u ovom tekstu predstaviti neke od najpopularnijih alata za testiranje bezbednosti aplikacija i ujedno detaljnije objasniti njihove karakteristike, kao i prednosti i mane. 

BurpSuite

BurpSuite

Burp Suite je veoma popularan i moćan alat za testiranje bezbednosti web aplikacija, razvijen od strane kompanije PortSwigger. Koristi se za identifikaciju i ispravljanje ranjivosti web aplikacija, a takođe može biti od velike pomoći u istraživanju kako web aplikacije funkcionišu. Evo nekoliko ključnih funkcionalnosti Burp Suite-a:

 • Proxy Server: Burp Suite funkcioniše kao proxy server između vašeg browsera i web aplikacije. Ovo vam omogućava da snimate HTTP zahteve i odgovore između browsera i servera, što je korisno za analizu saobraćaja.
 • Web Skeniranje: Burp Suite ima ugrađeni web skener koji automatski identifikuje ranjivosti poput SQL injection, Cross-Site Scripting (XSS), i mnoge druge. Ovo ubrzava proces otkrivanja potencijalnih problema u web aplikacijama.
 • Intruder modul: Intruder je modul koji omogućava automatizovano testiranje bezbednosti aplikacija. Možete ga koristiti za izvođenje različitih napada kako biste otkrili ranjivosti ili procenili otpornost aplikacije na napade.
 • Repeater modul: Repeater modul Vam omogućava da ručno izvodite HTTP zahteve kako biste testirali aplikaciju ili eksperimentisali sa njenim funkcionalnostima. Ovo je posebno korisno kada želite da izvršite ponovljene zahteve sa različitim parametrima.
 • Sequencer modul: Sequencer se koristi za analizu slučajnih brojeva koje generiše aplikacija. Ovo je korisno za procenu koliko dobro aplikacija generiše nasumične vrednosti i koliko su sigurni njeni tokeni i sesije.
 • Spider modul: Burp Spider automatski mapira strukturu web sajta, prateći sve linkove i identifikujući sve dostupne stranice. Ovo je korisno za kompletno testiranje web aplikacija i pronalaženje skrivenih resursa.
 • Proširivost: Burp Suite je vrlo prilagodljiv i dozvoljava korisnicima da razvijaju svoje dodatke (extensions) u programskim jezicima Java i Python. Ovo vam omogućava da po potrebi dodate i neke druge funkcionalnosti.

Dynatrace

Dynatrace

Dynatrace je napredan alat za upravljanje performansama i praćenje bezbednosti aplikacija, servera i infrastrukture. Iako je njegova glavna svrha optimizacija performansi aplikacija, uključujući praćenje performansi web stranica, servera i aplikacija, Dynatrace takođe pruža i neke mogućnosti za analizu bezbednosti aplikacija. Evo nekoliko ključnih aspekata Dynatrace alata u kontekstu bezbednosti aplikacija:

 • End-to-End praćenje: Dynatrace omogućava end-to-end praćenje aplikacija i infrastrukture, uključujući komunikaciju između različitih komponenti. Ovo može biti korisno za identifikaciju potencijalnih bezbednosnih problema ili ranjivosti u komunikaciji između različitih delova aplikacije.
 • Otkrivanje ranjivosti: Iako Dynatrace nije specifičan alat za otkrivanje ranjivosti, može pomoći u otkrivanju određenih vrsta problema koji se mogu smatrati bezbednosnim ranjivostima. Na primer, može da prati sporo izvršavanje određenih operacija koje mogu ukazivati na napade ili zloupotrebe.
 • Korišćenje različitih protokola i enkripcija: Dynatrace može da analizira korišćenje različitih protokola i enkripciju u komunikaciji između aplikacija i servera.
 • Izveštavanje: Dynatrace pruža izveštaje o performansama aplikacija i infrastrukture, i oni  mogu biti korisni za identifikaciju potencijalnih bezbednosnih problema. Na primer, neuobičajeno veliki broj zahteva ili visoka upotreba resursa mogu ukazivati na potencijalne bezbednosne probleme.

DeepSource

Deepsource

DeepSource je napredan alat za analizu koda i testiranje bezbednosti aplikacija. Evo nekoliko važnih funkcionalnosti DeepSource alata:

 • Automatizovana analiza koda: DeepSource pruža automatizovanu analizu izvornog koda kako bi se na taj način lakše identifikovali potencijalni problemi, uključujući stilski kod, greške u kodiranju i potencijalne bezbednosne ranjivosti.
 • Identifikacija bezbednosnih ranjivosti: Iako DeepSource nije specifičan alat za testiranje bezbednosti, može detektovati neke osnovne sigurnosne ranjivosti u kodu, kao što su SQL injection, XSS napadi ili potencijalno opasne biblioteke. Ovo može pomoći u ranom otkrivanju sigurnosnih problema tokom razvoja aplikacije.
 • Integracija sa razvojnim procesima: DeepSource se često koristi kao deo CI/CD (Continuous Integration/Continuous Deployment) procesa. To znači da se analiza koda automatski pokreće pri svakom commitu ili pull requestu, što pomaže u identifikaciji i rešavanju problema pre nego što oni stignu u produkciju.
 • Izveštavanje: DeepSource generiše detaljne izveštaje o problemima u kodu, zajedno sa predlozima za njihovo reševanje. Ovi izveštaji mogu biti korisni za dokumentovanje i komunikaciju sa developerima.
 • Podrška za različite programske jezike: DeepSource podržava različite programske jezike, uključujući Python, JavaScript, Ruby, i mnoge druge, što ga čini korisnim za raznovrsne projekte.

Mend SAST

MEND Sast

Mend SAST, poznat i kao Checkmarx SAST (Static Application Security Testing), je moćan alat za statičko testiranje bezbednosti aplikacija. Ovaj alat se koristi za identifikaciju potencijalnih bezbednosnih ranjivosti i problema u izvornom kodu tokom faze razvoja. 

Evo nekoliko važnih funkcionalnosti Mend SAST alata:

 • Statička analiza koda: Mend SAST vrši statičku analizu izvornog koda aplikacija, bez potrebe za pokretanjem aplikacije ili simulacijom napada. Ovo omogućava identifikaciju potencijalnih sigurnosnih ranjivosti unutar samog koda.
 • Različite vrste bezbednosne provere: Ovaj alat obavlja različite vrste bezbednosnih provera kako bi identifikovao ranjivosti kao što su SQL injection, XSS (Cross-Site Scripting), CSRF (Cross-Site Request Forgery) i mnoge druge. Takođe, može da prepozna probleme sa upravljanjem sesijama, autentifikacijom i autorizacijom.
 • Integracija sa razvojnim procesom: Mend SAST se često integriše u razvojne alate kao što su IDE-ovi (Integrated Development Environments) ili sistemi za upravljanje verzijama kao što je Git. Ovo omogućava da se bezbednosna analiza automatski pokreće tokom razvojnog ciklusa, što ubrzava proces identifikacije i ispravki problema.
 • Detaljni izveštaji: Alat generiše detaljne izveštaje o pronađenim sigurnosnim problemima, uključujući informacije o vrsti ranjivosti, mestu u kodu gde se nalazi, i sugestije za popravke.
 • Podrška za više jezika i platformi: I Mend SAST podržava širok spektar programskih jezika i tehnologija, što ga čini pogodnim za različite vrste aplikacija, uključujući web, mobilne i desktop aplikacije.

StackHawk

Stackhawsk

StackHawk je popularan alat za testiranje bezbednosti aplikacija, fokusiran na automatizaciju procesa i identifikaciju bezbednosnih ranjivosti u web aplikacijama. Ovaj alat je posebno koristan za developere, DevOps timove i stručnjake za IT bezbednost. 

Evo nekoliko bitnih funkcionalnosti StackHawk alata:

 • Automatizovano testiranje: StackHawk automatski skenira web aplikacije u potrazi za različitim vrstama bezbednosnih ranjivosti kao što su SQL injection, Cross-Site Scripting (XSS), Cross-Site Request Forgery (CSRF) i mnoge druge. Ova automatizacija štedi vreme i omogućava brzo identifikovanje potencijalnih problema.
 • Integracija u CI/CD: Kao i prethodno nabrojani alati i ovaj alat se lako integriše u CI/CD.
 • Izveštavanje u realnom vremenu: StackHawk pruža izveštavanje u realnom vremenu o pronađenim bezbednosnim ranjivostima.
 • Automatsko generisanje testova: Alat takođe automatski generiše testove za otkrivene ranjivosti. Ovo može biti korisno za reprodukovanje problema i potvrdu pronađenih ispravki.
 • Podrška za različite tehnologije: StackHawk podržava različite tehnologije i okvire za razvoj web aplikacija, uključujući Java, JavaScript, Ruby, Python i mnoge druge.
 • Jednostavno prilagođavanje: Možete prilagoditi bezbednosna pravila i postavke alata kako bi se bolje uklopili u specifične potrebe vašeg projekta ili organizacije.

IDA Pro

IDA Pro

Iako se ne radi o alatu za testiranje sigurnosti u tradicionalnom smislu, IDA Pro je ključan za analizu i razumevanje bezbednosnih ranjivosti u softveru.

Evo nekoliko najvažnijih funkcionalnosti IDA Pro alata:

 • Reverzibilni inženjering: IDA Pro omogućava analizu izvršnog koda aplikacija i sistemskih datoteka, vraćajući izvorni ili čitljiv kod iz binarnog oblika. Ovo je ključno za razumevanje kako aplikacija funkcioniše i kako sve mogu da se iskoriste potencijalne bezbednosne ranjivosti.
 • Identifikacija ranjivosti: Analizom koda u IDA Pro, stručnjaci za bezbednost mogu identifikovati ranjivosti kao što su buffer overflow, SQL injection, i druge.
 • Podrška za različite platforme: Alat podržava različite platforme i arhitekture, što ga čini univerzalno primenjivim za analizu softvera na različitim sistemima.
 • Podrška za plugine: IDA Pro ima mogućnost dodavanja plugina koji omogućavaju proširenje funkcionalnosti alata. Ovo omogućava dodatnu prilagodljivost i automatizaciju analize.
 • Graphical User Interface (GUI): Iako je IDA Pro moćan alat za napredne analitičare, takođe ima intuitivni korisnički grafički interfejs koje olakšava rad čak i osobama koje nisu eksperti u reverzibilnom inženjeringu.

SonarQube

Sonar

Kao i većina do sada predstavljenih alata, tako je i SonarQube prevashodno alat za statičku analizu koda, koji može biti korišćen i za testiranje bezbednosti aplikacija. Ovaj alat se koristi za identifikaciju različitih vrsta problema u izvornom kodu, uključujući bezbednosne ranjivosti. Evo nekih od najvažnijih funkcionalnosti SonarQube-a:

 • Statička analiza koda: SonarQube obavlja statičku analizu izvornog koda kako bi identifikovao potencijalne probleme. Ovo pre svega uključuje identifikaciju bezbednosnih ranjivosti kao što su SQL injection, Cross-Site Scripting (XSS), i druge.
 • Integracija u CI/CD: Alat se lako integriše u CI/CD proces. To znači da analiza koda može biti automatski pokrenuta tokom razvoja, omogućavajući brzu povratnu informaciju o bezbednosnim ranjivostima i njihovo rešavanje pre nego što aplikacija stigne u produkciju.
 • Detaljni izveštaji: SonarQube generiše detaljne izveštaje o pronađenim problemima u kodu, uključujući informacije o vrsti ranjivosti, mestu u kodu gde se nalazi i sugestije za popravke. 
 • Pravila i vodiči za kodiranje: Alat pruža pravila i vodiče za kodiranje koji pomažu u održavanju visokih standarda kvaliteta i sigurnosti koda. Ovo može biti korisno za developere koji žele da unaprede svoje prakse kodiranja.
 • Podrška za različite programske jezike: Kao i većina ovde predstavljenih alata, SonarQube podržava različite programske jezike, uključujući Java, JavaScript, Ruby, Python i mnoge druge.

 

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *