SSL sertifikati

Home » Servisi » SSL sertifikati

lockSSL (Secure Sockets Layer) predstavlja sigurnosni protokol komunikacije na Internetu koji funkcionira po klijent-server modelu. Klijent je strana koja inicira sigurnu komunikaciju, dok server odgovara na zahtjev klijenta. Svrha je da omogući šifriranu komunikaciju direktno između korisnika i verificirane lokacije, što prijenos osetljivih informacija čini sigurnim, bez prisluškivanja, ometanja ili falsificiranja. Najčešći primjer korištenja SSL protokola je https koji predstavlja sigurnu verziju http-a (secure http) i koristi se za uspostavu zaštićene veze sa nekim web serverom, najčešće za potrebe elektronskog plaćanja. U tom slučaju, web pretraživač predstavlja SSL klijenta, a web server, odnosno site kojem se pristupa, je SSL server. Više informacija o SSL certifikatima i njihovoj namjeni možete pročitati na našem blogu.

U našoj ponudi nalaze se najpopularniji SSL certifikati poput Thawte, Trustwave, VeriSign (Symantec) i GeoTrusta. Među njima se nalazi više tipova certifikata koji se u osnovi razlikuju u sljedećem:

  • Instant certifikati koji štite jednu domenu ili poddomenu koja nije rizična za phishing ili prijevaru te ne zahtijevaju posebne provjere i mogu biti izdani istog dana (npr. Thawte SSL123).
  • Full organization validation certifikati koji se koriste najčešće za zaštitu komunikacije između 2 servera. Prilikom izdavanja provjerava se organizacija (klikom na certifikat posjetitelju se pojavljuje ime vaše organizacije i pokazuje mu da ste verificirali identitet sitea) i izdaje za 2-3 poslovna dana.
  • EV certifikati (Extended Validation) koji podrazumevaju rigorozniju provjeru kompanije prije izdavanja certifikata (domain ownership confirmed, organization validated, plus additional verifications performed using validation criteria established by CA/Browser Forum), čime se krajnjem korisniku ulijeva veća razina povjerenja (poznat kao Green Address Bar), a postupak izdavanja može trajati i više od 10 dana.
  • Wildcard – zaštita više poddomena u okviru jednog top-level domene (npr *.domen.rs, ali se ne odnosi i na sam domenu) čime se može značajno uštedeti ako je kompaniji potrebna nabavka više SSL certifikata za poddomene. Ovaj certifikat uglavnom ne podrazumijeva posebne provjere i izdaje se u roku od 2-3 poslovna dana.

Tijekom narudžbe možete odmah unijeti CSR (zahtev za certifikaciju koju šalje podnositelj certifikacijskom tijelu radi dobivanja digitalnog identifikacijskog certifikata). CSR sadrži informacije koje će biti uključene u vaš certifikat (i vidljive krajnjim korisnicima). Na primjer:

  • Naziv organizacije
  • Ime domene
  • Sjedište
  • Država

Kod nabave SSL certifikata  approver email ne može biti bilo koja email adresa, već samo jedna od navedenih: admin, administrator, postmaster, hostmaster, webmaster,  koja mora da budu definirana u okviru domene za koju se kupuje SSL certifikat.

Ako su vam potrebne dodatne informacije, pomoć prilikom generisanja CSR-a ili pak neki specifičan SSL certifikat koji nije u našoj ponudi, javite nam se radi dogovora.

Pogledajte cijene SSL certifikata i izaberite odgovarajući po najpovoljnijim cijenama