Domeni

Home » Servisi » Domeni

Registracija i obnova nacionalnih i internacionalnih domena, s više od 100 atraktivnih ekstenzija, uz naš servis je brža nego ikada – od ideje do realizacije dijeli vas samo nekoliko minuta. Ako domenu platite karticom, registracija se izvršava automatski i vašu domenu možete odmah staviti u uporabu.

Je li je domena slobodna?

Provjerite je li domena slobodna za registraciju...

Nazivi domena mogu biti znakovni nizovi dužine i do 60 i nešto znakova, uključujući i ekstenzije (.rs, .com, .net, .org, .info, .expert, .me, .solutions, .photography, .company, .trade, .guru, .cool i drugi). Nazivi koriste skup znakova: slova (A-Z), brojeve (0-9) i crticu (-). Zajedničko za sve domene je da nazivi domena ne mogu počinjati niti završavati crticom. Mala i velika slova potpuno su ravnopravna (mCloud.rs ili mcloud.rs je isto).

Ako niste sigurni za koju domenu se želite odlučiti, pogledajte članak na našem blogu Kako odobrati domenu.

Registracija domena obavlja se online – nakon provjere domene, ako je slobodna, možete odmah nastaviti postupak registracije. Postoje određena pravila i ograničenja pri registraciji, a razlikuju se ovisno o ekstenziji koju birate – odnosno o tome želite li registraciju nacionalne ili internacionalne domene.

rnids-OR-L-M

Nacionalne domene

Kompanija mCloud ovlašteni je registar nacionalnih internetskih domena Srbije – RNIDS.

Iako naziv internetske domene može imati maksimalno 63 znaka, suviše dugačak naziv nije praktičan, jer se teško pamti i velika je vjerojatnost da će doći do greške prilikom njegova unosa. U praksi se smatra da naziv internetske domene ne bi trebao imati više od 20 znakova.

  • Nazivi .RS domena mogu sadržavati slova engleske abecede (a-z), brojeve (0-9), kao i znak “-”. Naziv domene ne smije počinjati ili završavati sa “-”, RS-logo-hederSRB-logo-hederniti imati dvije uzastopne crtice na trećoj i četvrtoj poziciji. Naziv internetske domene može imati najmanje dva znaka, a maksimalno 63 znaka.
  • Nazivi .СРБ domena, uz 30 slova srpske ćirilice (a-š), mogu sadržavati i brojeve (0-9) i crticu (“-“). Ne smeju imati crticu na početku ili kraju, kao ni dvije uzastopne crtice na trećoj i četvrtoj poziciji. Naziv .СРБ domena može imati najmanje dva znaka i sadržavati najviše 63 ASCII znaka poslije ACE kompatibilne konverzije (pogledati: IDN enkoder).

Za nazive .RS i .СРБ domena, registracija je moguća u okviru sljedećih pet domenskih prostora, ovisno o pravnom statusu korisnika:

.RS .СРБ za sve zainteresirane korisnike, bez obzira na to jesu li su pravne ili fizičke osobe, domaće ili strane
.CO.RS .ПР.СРБ za poslovne korisnike, bez obzira na to jesu li su domaće ili strane pravne osobe i poduzetnici
.ORG.RS .ОРГ.СРБ za poslovne korisnike koji su neprofitne organizacije, bez obzira na to jesu li domaće ili strane pravne osobe
.EDU.RS .ОБР.СРБ za poslovne korisnike koji su obrazovne ustanove i organizacije, bez obzira na to jesu li domaće ili strane pravne osobe
.IN.RS .ОД.СРБ za fizičke osobe, bez obzira na to jesu li su domaće ili strane

Postoje još dva domenska prostora za .RS i .СРБ domene, ali oni nisu dostupni običnim korisnicima. Naime, .AC.RS i .АК.СРБ su namijenjeni akademskoj i znanstveno-istraživačkoj mreži Srbije, a .GOV.RS i .УПР.СРБ državnim tijelima Republike Srbije.

Ostale važne informacije:

Internacionalne domene

Kod registracije internacionalnih domena nema ograničenja u smislu pravnog statusa (jeste li pravna ili fizička osoba), ali je mnogo teže pronaći odgovarajući slobodnu domenu. Također, kod novih gTLD domena koje su od nedavno u ponudi (expert, .solutions, .photography, .company, .trade, .guru, .cool i drugi), postoje i određene kategorije koje se nazivaju “Premium domene” (uglavnom popularni termini na engleskom) za koje novi gTLD traže posebnu doplatu. Cijena registracije takavih domena može se razlikovati u odnosu na cijenu koja je prikazana na našem siteu, ali ako domena koju želite spada u tu kategoriju, neće biti automatski registrirana i vama naplaćena, već ćemo vas naknadno kontaktirati i obavijestiti o uvjetima registracije.

Broj znakova kod internacionalnih domena može biti do 67 znakova, uključujući i ekstenziju izabrane domene.