nginx loading

Kako da instalirate Nginx na Linux-u

17 фебруара, 2021

Nginx je jedan od napopularnijih veb-servera na Internetu. Efikasan je i radi dobro sa manje-više svim Linux distribucijama. Bez obzira da li vam je potreban lokalni server za testiranje ili želite da hostujete produkcioni veb-sajt, možete ga podesiti uz pomoć Nginx-a.

U ponudi mCloud-a već imamo preinstaliranu opciju u vidu LEMP-a. U pitanju je skup open source softvera koji je neophodan da bi se pokrenuo sajt/aplikacija. U osnovi je isti stek kao i LAMP, sa razlikom što je web server Nginx umesto Apache-a. U pitanju su najnovije verzije Nginx-a, Mysql i PHP-a.

Koje su prednosti korišćenja ovakvog servera, u odnosu na neki sa kontrolnim panelom?
S obzirom da nema nikakvog grafičkog okruženja, kao i dodatnih servisa/modula/pluginova, resursi vašeg servera neće biti dodatno opterećeni za opsluživanje takvih servisa, već su predodređeni za funkcionisanje vaše aplikacije i iz servera se može izvući maksimum performansi.

Ukoliko ipak želite da sami obavite instalaciju Nginx-a, u ovom tekstu ćemo objasniti kako da ga instalirate na nekoliko različitih Linux distribucija. Takođe, proćićemo kroz neke osnovne komande, kao na primer kako pokrenuti i zaustaviti servis.

Preduslovi za instalaciju su da imate bilo koju Linux distribuciju, Nginx softver, kao i privilegije za pristup root-u vaše distribucije ili putem sudo komande.

Instalacija

Nginx je dostupan u zvaničnim repozitorijumima svih Linux distribucija. Komande koje ćemo navesti u ovom tekstu možete primeniti na bilo kojoj Linux distribuciji, korišćenjem sistemskog package manager-a. Nakon što instaliramo Nginx pokazaćemo vam neke osnovne komande koje će vam pomoći prilikom upravljanja procesom.

Instalacija Nginx-a na Debian, Ubuntu i Linux Mint distribucijama

Otvorite terminal i unesite sledeću komandu da biste instalirali Nginx na Debian, Ubuntu, Linux Mint, Kali i drugim Debian i Ubuntu derivatima:

$ sudo apt update
$ sudo apt install nginx

Instalacija Nginx na Fedora, CentOS i Red Hat distribucijama

Za instalaciju Nginx-a na Fedora, CentOS, Red Hat i ostalim Fedora i Red Hat derivatima kucajte sledeću komandu:

$ sudo dnf upgrade
$ sudo dnf install nginx

Upravljanje Nginx-om

Većina Linux distribucija, uključujući i sve koje pominjemo u ovom tekstu će koristiti systemd za upravljanje Nginx servisom. Koristite sledeće komande na vašem sistemu.

Da biste proverili status Nginx-a (na primer da biste videli da li je aktivan):

$ systemctl status nginx

Da biste pokrenuli ili zaustavili Nginx:

$ sudo systemctl start nginx
AND
$ sudo systemctl stop nginx

Omogućite ili onemogućite Nginx da startuje automatski prilikom podizanja sistema:

$ sudo systemctl enable nginx
AND
$ sudo systemctl disable nginx

Ponovo učitajte (reload) ili ponovo pokrenite (restartujte) Nginx. Ponovno učitavanje će samo opet učitati konfiguracione fajlove, dok će restart ponovo pokrenuti ceo servis:

$ sudo systemctl reload nginx
AND
$ sudo systemctl restart nginx

Proverite Nginx konfiguracione fajlove na greške. Ovo je posebno korisno pre nego primenite izmene u produkcionom okruženju:

$ sudo nginx -t

Sve što smo naveli u ovom tekstu bi trebalo da vam pomogne da instalirate i pokrenete Nginx. U narednom tekstu ćemo objasniti kako da instalirate i podesiti Nginx kao reverzni proksi server.

Slični postovi:

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *