mhosting vs mserver

Koja je razlika između mHosting-a i mServer-a?

May 12, 2015
Jelena Opacic

Od uvođenja nove ponude, često nas pitate u čemu je razlika između naše dve usluge – mHosting (Cloud Hosting) i mServer (Cloud Server) i kako se to razlikuje u odnosu na naše stare usluge, sa početka mCloud-a. U ovom tekstu možete pronaći sve odgovore na ova pitanja.

mServer (Cloud Serverje virtuelni server sa garantovanim resursima u cloud-u i punim root pristupom. Svi resursi i opcije su dostupne kroz kontrolni panel, njihove izmene automatizovane, tako da je servis u potpunosti skalabilan i omogućena vam je potpuna kontrola nad serverom, bez ikakvih ograničenja. Novina su brzi SSD diskovi i još popularnije cene, tako da naša ponuda kvalitetom i cenama sada konkuriše najvećim svetskim cloud provajderima poput Amazona, Digital oceana i drugih. Na raspolaganju je izbor Microsoft ili Linux operativnog sistema, kao i mogućnost one-click instalacije najpopularnijih web skripti poput servisa WordPress, Joomla, Magento, CPanel i drugih, koje možete odmah koristiti (kao nekada na mApp serverima). Ovi serveri su unmanaged, što podrazumeva da korisnici sami brinu o aplikacijama i sajtovima koje na njemu hostuju. ali smo mi svakako tu da pomognemo sve što treba. Takođe, u zavisnosti od potreba moguće je dogovoriti pomoć pri migraciji aplikacije, postavci setupa i druge dodatne usluge. Zagarantovana dostupnost servisa je 99.99%.

mHosting servis (Cloud Hosting) takođe podrazumeva zakup virtuelnog servera sa garantovanim resursima na cloud platformi, ali bez punog pristupa, jer je servis prvenstveno namenjen korisnicima koji bi želeli naprednije hosting rešenje od shared hostinga, ali se “boje” unmanaged servera, jer nemaju iskustva u radu iz konzole i sa održavanjem servera. Servis je namenjen korisnicima kojima je dovoljan kontrolni panel za administraciju, FTP i phpMyAdmin. mHosting paketi stižu sa već instaliranim kontrolnim panelom Sentora, koji je veoma jednostavan za rad.  Sentora je open source rešenje koji pruža sve neophodne funkcionalnosti kao i cPanel, ali bez nepotrebnih alata koje većina obično i ne koristi, pa korisnici na ovaj način štede jer nisu u obavezi da kupuju skupe WHM/cPanel VPS licence. Cene ovog servisa su slične (čak i povoljnije) od shared hosting usluga, iako je u pitanju značajno naprednija i kvalitetnija usluga. Takođe, pored garantovanih resursa na koje ne mogu da utiču drugi korisnici, kao sto je slučaj kod shared hosting usluga, SSD diskovi koje koristimo hostovanim sajtovima daju brzinu i stabilnost koja im je potrebna.

Da ponovimo, za korišćenje mHosting servisa nije potrebno da korisnik zna administraciju VPS servera, dovoljno je da želi bolju i kvalitetniju hosting uslugu od shared hostinga, jer praktično usluga predstavlja ‘managed VPS uslugu i u našoj nadležnosti je i održavanje sigurnosti svih kritičnih sistemskih komponenti. Međutim, ovo ujedno podrazumeva da korisnici mHosting-a ne mogu samostalno proširivati pojedinačne resurse (prostor na SSD disku, memorija, protok, broj jezgara procesora i slično, kao što je to slučaj kod Cloud Servera), već mogu samo prelaziti sa paketa na paket, ako žele da povećaju ili smanje zakupljene resurse. Podrška garantovana našim SLA važi i za mHosting pakete, a dodatno uključuje i jedan do nekoliko support ticketa (u zavisnosti od izabranog paketa), dok se dodatna pomoć može dokupiti.

Svi mCloud serveri zasnovani su na potpuno superiornom hardveru i softveru i top-of-the-class rešenjima. Serverski sistemi su Fujitsu i HP oprema, čuvanje podataka se vrši na NetApp SSD storage jedinicama, a mrežno okruženje je bazirano na Cisco opremi. Softversko rešenje za Cloud čini renomirana i veoma napredna OnApp platforma koja omogućava trenutnu skalabilnost i potpunu kontrolu.

U nekom od narednih članaka napisaćemo i neke primere i preporuke u pogledu potrebnih resursa za određene platforme, kao i razlike. U međuvremenu, pišite nam šta biste još želeli da dodatno pojasnimo.

Bez komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

mCloud mailing lista
Da li želiš da se prijaviš na mCloud mailing listu i svake nedelje dobijaš informacije o našim tekstovima na blogu i novostima iz mCloud-a?
Nemoj više prikazivati